Hlavní obsah

Reportér-podvodník shrábl peníze pro údajné syrské sirotky

Právo, vpl

Claas Relotius (33), který v německém týdeníku Der Spiegel zfalšoval nejméně 14 svých reportáží, peníze čtenářů pro dva smyšlené syrské sirotky žijící v Turecku převáděl na své konto. S odvoláním na předběžné výsledky vyšetřování to televizi RBB potvrdil Dirk Kurbjuweit, šéfredaktor týdeníku. Redakce prý o těchto aktivitách nevěděla.

Foto: Profimedia.cz

Claas Relotius

Článek

Relotius obvinění, že zpronevěřil peníze určené syrským sirotkům, odmítl, napsala ve čtvrtek agentura DPA. Novinář podle právního zástupce neskrýval, že bude příspěvky sbírat na svém soukromém kontě, neboť časopis žádné charitativní konto k dispozici nemá. Relotius si podle advokátů nechtěl vybrané peníze nechat.

Údajně částku ve výši 7000 eur, které shromáždil, zvýšil z vlastních prostředků na 9000 eur a poslal je v říjnu 2016 na účet charity na podporu dětí, které uprchly před válkou v Iráku. „Všem dárcům peníze v plné výši vrátí,“ zdůraznili Relotiusovi právníci.

V červenci Spiegel otiskl srdceryvný příběh dvou sourozenců. Ahmedovi a Alin bylo deset a jedenáct let, když jejich rodiče zemřeli. Ahmed a Alin prý pracují v Turecku, ona načerno v textilce, on sbírá šrot. Ve snu se jim zjevuje kancléřka Merkelová jako zachránkyně běženců.

Turecký fotograf Emin Özmen, který Relotia doprovázel, potvrdil, že matka údajného Ahmeda, kterou chlapec v článku vlastnoručně pohřbil, žije a že hoch nemá sestru.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám