Hlavní obsah

Řeky ve Slovenském ráji jsou plné plastového odpadu ze zdejších obcí

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Situaci na řekách Hornád a Hnilec ve Slovenském ráji a ve vodní nádrži Ružín označují odborníci za ekologickou katastrofu. Odpad podle ochranářů nezpůsobují návštěvníci národního parku, ale vzniká v obcích nad ním. V období přívalových dešťů se odpad dostává do toku především z obce Hranovnica.

Foto: TV Markíza

Plastový odpad ve slovenské řece Hornád.

Článek

Vodohospodáři vysbírali jen za letošek v těchto místech sto tun odpadu, loni to bylo třikrát víc, uvedla televize Markíza. Na čistění vodní plochy musí vodohospodáři vyčlenit ročně desítky tisíc eur.

Pokud se do obcí podél toku vyšle inspekce, věci se zázrakem dají do pořádku. „Stává se velmi často, že inspekce ohlásí kontrolu a než dojede na místo, je daný problém odstraněn,“ připouští mluvčí slovenského ministerstva životního prostředí Tomáš Ferenčák. „Slovenská inspekce životního prostředí se velmi intenzivně zabývá situací v dané lokalitě,“ dodal mluvčí.

Dva tisíce pytlů odpadu

Inspekce už udělila obci Hranovnica pokutu ve výši 20 tisíc eur (téměř 510 tisíc korun), ale starosta obce se proti ní odvolal. „Po celém národním parku Slovenský ráj je několik hrází vytvořených z naplaveného dřeva a plastových lahví,“ uvedla TV Markíza. Ochranáři poukazují na fakt, že odpad nezpůsobují návštěvníci Slovenského ráje, ale vzniká v obcích nad národním parkem.

V areálu u Máchova jezera jsou tuny odpadu. Celníci zadrželi dva kamiony

Krimi

Před několika týdny vynesli dobrovolníci z dané oblasti 115 pytlů odpadu. Podle odhadů jich nyní budou až dva tisíce.

Odpad, který ochranáři nezachytí, skončí ve vodní nádrži Ružín. „Vodní nádrž připomíná jedno velké smetiště. Na hladině plují tuny plastového a jiného odpadu,“ dodala televize. Odpad se vodohospodáři pokusí zachytit nornou stěnou a nádrž vyčistit.

Reklama

Výběr článků

Načítám