Hlavní obsah

Řekové zaplatí daň 45 procent z miliard odkloněných do ciziny

Atény

Řekové, kteří převedli miliardy eur do bank v zahraničí, aby je ukryli před daňovou správou, z nich teď budou muset doplatit daň 45 procent. Opatření se má dotknout skoro 25 000 lidí, které řecké ministerstvo financí vyzvalo k vyplnění nového daňového přiznání za roky 2009 až 2011. Informovala o tom dnes řecká média.

Foto: Yannis Behrakis, Reuters

Řecký ortodoxní duchovní a starší manželský pár vcházejí do aténské banky. Chystají se vybrat své vklady.

Článek

Odevzdat státu téměř polovinu nepřiznaných peněz mají všichni, kdo nebyli s to důvěryhodně vysvětlit rozdíl mezi množstvím peněz na účtech a přiznanými příjmy v Řecku. Na výzvu řeckých úřadů zatím zareagovalo skoro 14 000 osob, z nichž část už další příjmy přiznala. Dalších asi 2500 lidí si převzalo dokumenty, ale dál na dotaz nereagovalo.

Až 8500 lidem ale pošta nedokázala výzvu doručit. Daňové úřady tak čeká detektivní práce, aby neplatiče daní dohledaly na jiných adresách nebo případně zkontaktovaly jejich případné dědice.

Řecko, které je v posledních letech zasaženo nejhorší ekonomickou krizí od druhé světové války, se snaží kromě snižování výdajů zvyšovat daňové příjmy a také účinněji zasahovat proti neplatičům daní. Podle mezinárodních odborníků patří mezi řecké slabiny právě neschopnost vybírat daně.

Řeckou veřejnost nejvíce rozlítil skandál kolem francouzského seznamu řeckých občanů, kteří jsou podezřelí z daňových úniků. Řekové seznam podezřelých daňových delikventů dostali už v roce 2010, tehdejší vláda se jím ale nezabývala a později se ukázalo, že se jmény na seznamu, který se dokonce na dva roky záhadně ztratil, někdo manipuloval. Smazána byla například jména příbuzných tehdejšího ministra financí Jorgose Papakonstantina.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám