Hlavní obsah

Razie v Drážďanech. Antivaxeři plánovali vraždu saského premiéra

Drážďany

Saská policie spolu se speciálními silami saské kriminální policie ve středu ráno provedla v Drážďanech razii a prohledala několik bytů. Důvodem je případ výhrůžek smrtí a plánování vraždy saského premiéra Michaela Kretschmera (CDU), píše server týdeníku Focus.

BEZ KOMENTÁŘE: Razie v Drážďanech. Antivaxeři plánovali vraždu saského premiéraVideo: AP

 
Článek

V šifrované komunikační aplikaci Telegram je mezi sebou vedli odpůrci očkování a zprávy naznačovaly, že by dotyční mohli mít u sebe zbraně a kuše.

Podle zprávy magazínu ZDF Frontal se výhrůžky smrtí na adresu Kretschmera objevily v aplikaci Telegram zhruba před týdnem – v době, kdy začala diskuse o povinném očkování proti koronaviru.

Zemský kriminální úřad (LKA) poté zahájil vyšetřování a oznámil, že výhrůžky jdou ze strany chatovací skupiny s názvem Dresden Offline Networking. Vyšetřovatelé uvedli, že „v komunikaci mezi členy skupiny padla v rozhovorech na tajně a někdy i otevřeně natočených schůzkách v okolí Drážďan prohlášení o plánech vraždy Kretschmera a dalších představitelů zemské vlády“.

Foto: Profimedia.cz

Michael Kretschmer

Kvůli podezření na přípravu závažného násilného činu ohrožujícího stát rozhodlo policejní centrum pro obranu před terorismem a extremismem (PTAZ) o domovních prohlídkách.

Výhrůžky vyvolaly mezi politiky pobouření. „Musíme využít všechny právní prostředky proti takovému vymezování. Lidé, kteří zastávají veřejné funkce, by se neměli bát říkat svůj názor a dělat svou práci,“ zdůrazňoval Kretschmer.

Ministr vnitra Dolního Saska Boris Pistorius navrhl, aby Německo nařídilo Googlu a Applu, aby ze svých distribučních kanálů stáhly Telegram, pokud bude nadále ignorovat žádosti o pomoc s vyhledáváním obsahu sdíleného extremisty.

Německo zvýhodní očkované s posilující dávkou

Koronavirus

Telegram v Německu čelí kritice za to, že napomáhá stále agresivnější subkultuře vyznavačů spikleneckých teorií o očkování proti covidu-19, kteří si jeho prostřednictvím vyměňují informace ohledně údajných hrozeb spojených s vakcinací a organizují protesty provázené i násilím.

Aplikace, která se prezentuje jako libertariánská alternativa k jiným podobným službám a sociálním sítím, se mimo jiné těší oblibě v řadách opozičních aktivistů v zemích s autoritářskými režimy, například v Rusku nebo v Bělorusku.

Reklama

Výběr článků

Načítám