Hlavní obsah

Rakušana zabila kulová puma nelegálně pořízená v Česku

Baden

Petarda, která v rakouské obci Klausen-Leopoldsdorf o silvestrovské noci zabila 23letého mladíka, byla nelegálně pořízena v Česku. Na základě prvotního vyšetřování to podle deníku Kurrier uvedla rakouská policie. Kulová puma vybuchla bezprostředně po zapálení doutnáku.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Tragický případ se stal v obci Klausen Leopoldsdorf u dolnorakouského města Baden nedaleko Vídně. Dva mladí muži se sešli s dalšími osmi lidmi na louce, aby oslavili příchod nového roku.

Krátce před nehodou se čtyři lidé postavili kolem petardy, aby mohli zapálit doutnák, protože vál silný vítr. Když se ho 23letý mladík pokusil zapálit, kulová puma měla okamžitě explodovat, vypověděl jeden z lehce zraněných. Údajně nejprve vypadla pojistka petardy a nehoda se stala při druhém pokusu o zapálení, dodal mluvčí rakouské policie Heinz Holub-Friedreich.

Šlo o dělbuch kategorie F4, tedy velmi nebezpečný. Tyto výrobky mohou v ČR kupovat pouze lidé s osvědčením o odborné způsobilosti pro zacházení s pyrotechnickými výrobky.

Pyrotechnika na Novojičínsku zapálila dřevník

Krimi

Zranění si na Silvestra vyžádaly také dva případy výbuchu pyrotechniky v rakouské spolkové zemi Tyrolsko. Ve Weerbergu chtěl devatenáctiletý Rakušan před svým domem odpálit raketu. Když se pokusil zapálit její doutnák, předčasně explodovala. Výbuch mu vážně poranil obě oči, jeho poblíž stojící otec utrpěl tržnou ránu na čele a ztrátu sluchu.

V Achenkirchu se 42letý muž snažil odpálit dvě baterie ohňostrojů. Když se chvíli nic nedělo, vydal se k zařízení. Přesně ve chvíli, kdy měl nad předmětem obličej, se však rachejtle vzňaly. Utrpěl tržnou ránu na obličeji a poranění oka.

Celkem měli záchranáři v Rakousku podle informací tamních médií ošetřovat sedmnáct zraněných při odpalování zábavní pyrotechniky.

Záchranáři na jihu Čech ošetřovali zraněné pyrotechnikou

Domácí

Exploze u Pasova

Nelegální petarda, která zbyla po silvestrovském ohňostroji a která byla podle policie nejspíše také zakoupená v Česku, způsobila v neděli večer v bavorské obci Sonnen nedaleko česko-německé hranice vážná zranění 35letému muži. V důsledku výbuchu, který byl slyšet na kilometry daleko, přišel o ruku a vážně se zranil na oku, uvedla v pondělí agentura DPA.

V Německu zemřel muž po výbuchu zábavní pyrotechniky, jednu oběť má i Rakousko

Zahraniční

Prodej zábavní pyrotechniky byl v uplynulých týdnech v Německu zakázán s cílem omezit kontakty mezi lidmi, a snížit tak riziko dalšího šíření nákazy koronavirem. Obchod s nepovolenou pyrotechnikou nicméně v českém pohraničí kvetl, neboť lidé z Německa si pořizovali zásoby na silvestrovskou noc.

Reklama

Výběr článků

Načítám