Hlavní obsah

Rakouský zákon připravil tisíce českých rodin o peníze. Zastavit ho může soud EU

– Vídeň
Novinky, mso

Před rokem vstoupil v Rakousku v platnost zákon, na jehož základě sebrala vláda přídavky na děti zahraničním pracovníkům, kteří do země za prací jen dojíždějí, ale nežijí v ní. Evropská komise kvůli tomu zahájila proti Rakousku řízení. Podle české europoslankyně Martiny Dlabajové (za ANO) začíná být situace neúnosná a případ nyní hodlá u evropského soudu urgovat.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

V Česku se případ týká přibližně 9500 rodin. Soudní dvůr EU by podle Dlabajové mohl být jedinou možností, jak rakouskou praxi zastavit.

„Obrací se na mě stále více českých rodin, kterým už rok rakouské úřady nevyplácejí dávky ve výši, na kterou mají podle unijního práva nárok,“ vysvětlila Dlabajová. Stížnosti na rakouské úřady prý velmi často zůstávají bez jakékoli odezvy.

Česká europoslankyně se proto nyní obrátila na Evropskou komisi, aby v rámci tzv. řízení o nesplnění povinnosti, které Komise s Rakouskem kvůli indexaci rodinných dávek vede, jasně sdělila, kdy hodlá celý případ předložit Soudnímu dvoru EU.  „Čím déle se celá záležitost potáhne, tím to bude pro dotčené rodiny složitější,“ dodala Dlabajová.

Samotné Rakousko podle ní zjevně nehodlá ve věci tzv. indexace příspěvků ustoupit. „Vídeň tímto naprosto zbytečně vytváří překážky na vnitřním trhu, brání volnému pohybu osob a rozděluje Evropu,“ řekla.

Foto: Petr Horník, Právo

Martina Dlabajová

Zákon vešel v Rakousku v platnost 1. ledna 2019. Kancléř Sebastian Kurz k němu uvedl: „Chceme ukončit nesmyslný model, v jehož rámci vyplácíme rakouskou podporu dětem, které u nás nikdy nežily.“

40 procent dolů

Podle vlády není důvod, aby cizinci dostávali na děti stejné přídavky jako Rakušané, protože žijí v jiných cenových relacích a životní úrovni. V závislosti na věku dítěte jsou přídavky pro Rakušany od 114 do 165 eur měsíčně (2866 až 4148 korun).

Českou rodinu nechali Rakušané na holičkách

Domácí

Na základě informací českého ministerstva zahraničních věcí se přídavky na děti rodinám Čechů, kteří pracují v Rakousku, sníží o téměř 40 procent (tedy na 1146 až 1659 korun).

Ještě v lednu roku 2019 začala Evropská komise s Rakouskem řízení o nesplnění povinnosti. EK uvedla, že zákon odvozující výši rodinných dávek a slev na dani na dítě od výše životních nákladů ve členském státě je diskriminační.

V září Rakousko u EK snížení dávek neobhájilo a bylo vyzváno k nápravě. K žádným změnám ale od té doby nedošlo.

Reklama

Výběr článků

Načítám