Hlavní obsah

Rakousko ruší lockdown pro neočkované, už nedává smysl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vídeň
Aktualizováno

Rakousko zruší opatření, které se týká zákazu vycházení pro neočkované lidi s výjimkou nezbytných případů. Oznámil to ve středu kancléř Karl Nehammer. Země má přes 30 000 nových případů za den, toto opatření tak už nemá podle místních odborníků smysl a v posledních týdnech bylo značně kritizováno. Neočkovaní však stále nebudou moci například do restaurací či do všech obchodů.

Článek

Opatření by se mělo zrušit příští pondělí. Vláda to zdůvodnila tím, že počty nakažených omikronem nezvedají počty hospitalizovaných v nemocnicích, a lockdown pro neočkované už proto nemá smysl. V zemi navíc jako jediné v Evropě bude očkování proti koronaviru povinné pro všechny.

Další opatření ovšem zůstanou v platnosti, a stále tak budou jedna z nejpřísnějších. Restaurace by tedy nadále měly zavírat ve 22:00 a neočkovaní či ti, co neprodělali nemoc v posledním půlroce, do nich stále nebudou smět, uvedl server Krone.at. Stejně tak do kin, divadel či na nákupy, které se netýkají obstarávání denních potřeb.

Respirátor venku a do obchodu jen očkovaní. Rakousko kvůli omikronu zpřísňuje

Koronavirus

„Stále platí velmi přísná opatření,“ vysvětlil ministr zdravotnictví Wolfgang Mückstein.

Bezdůvodně nemohli na ulici

Podle všeho se tak pro neočkované ruší pouze zákaz vycházení. Dosud mohli opustit dům pouze v nezbytných případech, například pro cestu do práce či na nákup nezbytných potřeb. V přírodě mohli pobývat jen o samotě či s rodinou. Nehammer podle serveru Die Presse přiznal, že lidé si na to velmi stěžovali, ale bylo to prý nezbytné. Opatření platilo od 20. prosince.

Petardy a házení předmětů na policisty. Ve Vídni se protestovalo proti očkování

Evropa

Opatření se tak na rakouské poměry výrazně zmírnilo, stále je ovšem přísnější než například v Česku. Zde platí zákaz pro neočkované při návštěvě restaurací, kin či divadel. V Rakousku tito lidé stále nebudou podle Krone.at smět ani na nákup pro život zbytných potřeb, například na nákup oděvů.

Mückstein připomněl, že v zemi je stále asi 1,5 milionu neočkovaných. Rakousko má devět milionů obyvatel.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Do vídeňských ulic vyrazilo 20 000 demonstrantů. Vadí jim povinné očkováníVideo: Reuters

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám