Hlavní obsah

Rakouská policie rozdává ženám před Silvestrem kapesní alarmy

– Vídeň

Masivní nasazení policistů nebo rozdávání kapesních alarmů ženám. Tímto způsobem chce rakouská policie předejít událostem z loňských silvestrovských oslav, kdy v některých městech Německa a Rakouska byly sexuálně napadány a okrádány mnohé ženy, napsal to deník Kurier.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Kapesní alarm je efektivní způsob, jak na sebe upozornit v konfliktních či rizikových situací a odradit pachatele,“ uvedl policejní mluvčí Johann Golob. Malá zařízení totiž vydávají při stisknutí zvuk o síle 110 decibelů a ten upozorní okolí na ohrožení majitelky.

Policie je bude rozdávat především ženám, ale pokud o něj požádá i muž s tím, že se cítí ohrožen, dostane ho i on, uvedl Golob. Je přesvědčen, že kapesní alarmy jsou lepší než například pepřový sprej, který může pachatel použít proti oběti.

Rakouští policisté chtějí rozdat po celé zemi kolem 6000 těchto zařízení, z toho 1400 v hlavním městě Vídni.

Preventivní akcí se snaží předejít situaci, která provázela oslavy konce roku vloni, kdy skupiny mladých imigrantů obkličovaly ženy, sexuálně je napadaly a posléze okrádaly. Nejvážnější byla situace v německém Kolíně nad Rýnem, kde policie přijala přes 1200 trestních oznámení, z toho více než 500 kvůli sexuálním deliktům včetně znásilnění. Mezi podezřelými je nejvíce Maročanů a Alžířanů.

Reklama

Výběr článků

Načítám