Hlavní obsah

Rakouská ministryně označila návrh k jádru pojmem spojeným s nacisty

Návrh Evropské komise (EK) zařadit jádro a plyn mezi čisté zdroje energie narazil na hlasitý odpor v Rakousku. Ministryně pro ochranu klimatu Leonore Gewesslerová (Zelení) uvedla, že Brusel provedl akci ve stylu Nacht-und-Nebel, což připomíná pojem z 2. světové války.

Foto: Profimedia.cz

Ministryně pro ochranu klimatu Leonore Gewesslerová

Článek

„Evropská komise udělala včera pomocí akce ve stylu Nacht-und-Nebel krok  směrem ke greenwashingu atomové energie a fosilního plynu,“ uvedla v sobotu Gewesslerová.

Ministryně hrozí Komisi žalobou, pokud by tento návrh skutečně prošel.

Jaderná energie je technologií minulosti, jejíž nebezpečnost pro člověka a prostředí je jednoznačně zdokumentována
Leonore Gewesslerová, ministryně pro ochranu klimatu

Spojení Nacht-und-Nebel (Noc a mlha) v němčině odkazuje k likvidaci lidí za nacismu. Takzvaný výnos Nacht-und-Nebel pochází z roku 1941. Adolf Hitler tehdy přikázal tajně unést a likvidovat oponenty z obsazených území cizích států.

Asi sedm tisíc lidí bylo tajně odvlečeno z Francie, Belgie, Lucemburska, Nizozemí nebo Norska. Jakýkoliv kontakt s příbuznými byl zakázán. Byli uvězněni a stovky vězňů skončily na popravišti.

Politici oceňují návrh EK o jádru. Umožní nám to přejít na čisté zdroje, tvrdí ministryně

Domácí

„Už samotný moment zveřejnění ukazuje, že ani Evropská komise zjevně není přesvědčena o svém rozhodnutí,“ domnívá se Gewesslerová.

Postoj Rakouska je podle ní zcela jasný. Tyto zdroje energie škodí prostředí a klimatu a „zničí budoucnost našich dětí“.

FT: Evropská komise chce zařadit jádro a zemní plyn mezi zelené investice

Zahraniční

Vídeňská vláda teď návrh Evropské komise podrobně prozkoumá a poradí se s právníky. Pokud by byl návrh skutečně prosazen, Rakousko podá žalobu.

„Jaderná energie je technologií minulosti, jejíž nebezpečnost pro člověka a prostředí je jednoznačně zdokumentována,“ dodala.

Zelení jsou v Rakousku od roku 2019 poprvé v historii vládní stranou. V kabinetu kancléře Karla Nehammera mají šest ministrů.

Anketa

Jste pro zákaz atomových elektráren?
Ano
4,7 %
Ne
91,6 %
Nevím, nerozumím tomu
3,7 %
Celkem hlasovalo 22323 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám