Hlavní obsah

Rakouská armáda připustila, že zavinila hromadnou nehodu na dálnici

VÍDEŇ

Rakouská armáda oficiálně v pátek připustila možnost, že příčinou lednové hromadné nehody sedmi aut na dálnici A22 severně od Vídně, mohlo být použití dýmovnic na nedalekém vojenském cvičišti. Při nehodě s největší pravděpodobností zemřela česká občanka, potvrdit to však mohou až prováděné testy DNA.

Článek

Šéf inspekčního oddělení ministerstva obrany generálmajor Paul Kritsch podle agentury APA řekl, že vojáci jednali v rozporu s bezpečnostními předpisy, když v inkriminované době odpálili pět zadýmovacích granátů. Podle generála tedy „příčinnou souvislost (mezi oběma událostmi) nelze vyloučit“. Konstatovat ji však může až státní zastupitelství v Korneuburgu, které celou věc řeší a v této souvislosti vyšetřuje dva příslušníky armády. Šetření uvnitř rakouské armády bylo již ukončeno, dodal Kritsch.

Generál řekl, že podle předpisů by měla být minimální vzdálenost pro použití zadýmovacích granátů  300 metrů od dopravních komunikací. Místo havárie ale leželo od prostoru zapálení dýmovnic 260 metrů. Vyšetřovatelé však našli v úseku i místo, kde byla vzdálenost jen 110 metrů. Výpovědi 75 vojáků pak potvrdily, že dým z granátů postupoval k čerpací stanici, která je od místa nehody jen pár metrů.

Rakouský ministr obrany Norbert Darabos v pátek znovu ujistil, že se nebude nic zastírat. Vnitřní armádní předpisy byly podle něj jednoznačně porušeny.

Při nehodě se zde srazilo sedm aut. Zahynula jedna osoba a dalších sedm utrpělo zranění.

Totožnost oběti stále není potvrzena

Jednou z obětí byla s největší pravděpodobností česká občanka. Osobní věci ženy podle tvrzení místního státního zastupitelství poznal její manžel, který do Rakouska přijel i s dcerou. Ta poskytla tamním úřadům kontrolní vzorky pro test DNA, který má prokázat totožnost mrtvé.

Vicekonzul Milan Kovář z české ambasády ve Vídni včera ČTK řekl, že zastupitelský úřad stále nemá oficiálně potvrzeno, zda při srážce skutečně zahynula česká občanka.

Deník Blesk už před několika dny uvedl, kdo je obětí nehody. Má se jednat o 32letou ženu původem z Ukrajiny, která žila několik let ve Znojmě a s českým partnerem měla nyní sedmiletou dceru. Pár se loni rozvedl.

Že šlo skutečně o tuto ženu, může potvrdit až test DNA, na jehož výsledek se může čekat i několik týdnů. Oběť nehody byla spálena vysokým žárem.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám