Hlavní obsah

Putin: Rusko je připraveno obnovit rozhovory s USA o bezpečnosti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Rusko je připraveno obnovit rozhovory se Spojenými státy o bezpečnosti a strategické stabilitě. Po schůzi ruské bezpečnostní rady to v pondělí v Moskvě prohlásil prezident Vladimir Putin. Pokud ale USA zahájí výrobu raket středního a krátkého doletu, začne i Moskva pracovat na jejich vývoji, konstatoval.

Foto: Sputnik, Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin na setkání bezpečnostní rady v Moskvě.

Článek

Putin promluvil o rusko-amerických vztazích krátce po rozhodnutí Washingtonu a Moskvy vypovědět smlouvu o likvidaci raket středního a krátkého doletu (INF) z roku 1987. Obě strany se opakovaně obviňují z jejího porušování.

Smlouva vypršela v pátek. USA smlouvu vypověděly v únoru s tím, že ji Rusko stejně nedodržuje.

V pondělí ruský prezident prohlásil, že Spojené státy vypověděly dohodu pod „vymyšlenou záminkou", a vážně tak zkomplikovaly situaci ve světě. „Vznikla zásadní rizika ohrožující všechny," citovala šéfa Kremlu agentura TASS.

Foto: Alex Brandon, ČTK/AP

Prezident Donald Trump

Odpovědnost za zánik smlouvy INF leží plně na Spojených státech, řekl prezident. „Rusko považuje za nezbytné bezodkladně obnovit plnohodnotné rozhovory o zajištění strategické stability a bezpečnosti. My jsme k tomu připraveni," uvádí se v Putinově prohlášení.

Putin pověřil ministerstva obrany a zahraničí a vnější rozvědku, aby „co nejpečlivěji" sledovaly kroky USA při rozmisťování raket středního a krátkého doletu. „Na rozmisťování amerických raket v těch či oněch regionech světa bude Rusko odpovídat výhradně zrcadlově," upozornil ruský prezident. „Pokud dostaneme hodnověrnou informaci, že USA dokončily vývoj a zahájily výrobu příslušných systémů, bude Rusko nuceno naplno zahájit vývoj analogických raket."

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám