Hlavní obsah

Pussy Riot mají na dvacet členek, dvě utekly za hranice Ruska

Moskva

Dvě členky souboru Pussy Riot utekly do zahraničí, kde verbují spolupracovnice do dalších akci. O svém útěku informovala kapela na sociální síti Twitter. Tři členky souboru byly odsouzeny za vystoupení v moskevském pravoslavném chrámu. Soubor má kolem dvou desítek členek.

Foto: ČTK/AP

Pussy Riot: Naděžda Tolokonniková, Jekatěrina Samucevičová a Marija Alechinová

Článek

Pussy Riot na svém účtu na Twitteru uvedly: "Kvůli pronásledování dvě z našich členek úspěšně utekly ze země. Nyní verbují zahraniční feministky pro přípravu nových akcí."

Manžel jedné z odsouzených Naděždy Tolokonnikové Pjotr Varzilov potvrdil agentuře Reuters, že jsou za hranicemi vlasti. "Nyní jsou na bezpečném místě mimo dosah ruské policie." Naznačil, že jim ani nehrozí vydání.

Dodal, že soubor je značně početný: "Dvanáct nebo dokonce 14 členek, které jsou stále v Rusku, se aktivně podílí na práci skupiny. Je to velký kolektiv." O tom, že skupina je širší, svědčí skutečnost, že v době procesu soubor zveřejnil další píseň.

Policii po únorové performanci, kdy členky skupiny s kuklami na hlavách zpívaly v moskevském chrámu Krista spasitele "punkovou modlitbu" s názvem "Bohorodičko, vyžeň Putina", se podařilo zjistit totožnost tří členek souboru.

Tři členky byly 17. srpna v ostře sledovaném procesu odsouzeny ke dvěma letům vězení. Verdikt byl v zahraničí označen za nepřiměřeně tvrdý. Ruské ministerstvo zahraničí ve středu zahraniční kritiku procesu označilo za předpojatou a politicky motivovanou. [celá zpráva]

Moskevská policie několik dní po vynesení rozsudku oznámila, že po dalších dvou členkách souboru nadále pátrá. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám