Hlavní obsah

První tři vagóny byly jako harmonika, při nehodě se zranil i jeden Čech

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Varšava
Aktualizováno

Děsivé okamžiky po srážce na jihu Polska popsali cestující i jeden ze zasahujících policistů, jemuž začala docházet slova a jen opakoval - byl to šok, šok. Sobotní čelní srážka dvou rychlíků si vyžádala podle posledních zpráv nejméně 16 obětí. Dalších 57 osob bylo zraněno. Lehké zranění utrpěl i jeden občan České republiky.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Zraněný cestující vypráví, co během nárazu vlaku prožilVideo: Reuters

 
Článek

Muž z Česka leží v nemocnici v městečku Wloszczowa severně od obce Szczekociny, poblíž které se dva proti sobě jedoucí vlaky srazily. Zraněný je v kontaktu se svojí rodinou a z nemocnice by mohl být propuštěn v úterý.

Na místo nehody se spolu s ministrem dopravy vydal i premiér Donald Tusk.

V souvislosti se železničním neštěstím vyhlásil prezident Bronislaw Komorowski na pondělí a úterý státní smutek. Informovala o tom prezidentská kancelář.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Na místo nehody se spolu s ministrem dopravy vydal i premiér Donald TuskVideo: Reuters

Policista, který byl na místě neštěstí jako jeden z prvních, uvedl pro list Gazeta Wyborcza, že srážka zněla jako úder hromu: “Rozsah škod je ohromující,“ dodal, když viděl vagóny zaklíněné do sebe, na nichž ležela lokomotiva. „Pomáhal jsem vytáhnout tři zraněné, z nichž někteří nejevili známky života. Šok, šok,“ řekl ještě.

Foto: Sebastian Adamus, Reuters

Vagóny byly zcela zdemolovány.

Jeden z cestujících popsal srážku: „Zhaslo světlo, vagónem to házelo doleva doprava. Půl metru ode mne bylo místo největší zkázy. Z kupé před námi vytahovali těla.“ Tento cestující ze čtvrtého vagónu, který byl značně poškozen, ještě dodal: „Byl jsem zaklíněn v kupé, díkybohu jsem se dostal do uličky. První tři vagóny byly jako harmonika. Zbylé jsou skoro nezničené.“

Foto: Peter Andrews , Reuters

Pohled na místo srážky vlaků

Jeden z cestujících, který neutrpěl vážnější zranění, dodal, že v jednu chvíli zaslechli silný hluk a popadali ze sedadel. Pak uviděl zraněné, lidi přimáčknuté sedadly i kusy těl.

Foto: Sebastian Adamus, Reuters

Polští policisté zasahují na místě železničního neštěstí.

Tomasz, který seděl v jednom z posledních vagónů, vypověděl: „Náš vlak jel rychlostí kolem 120 až 130 kilometrů za hodinu. V jednu chvíli došlo k náhlému brzdění a potom jsme slyšeli čtyři rány. Pak nás průvodčí požádala, abychom nevystupovali z vlaku. Když se ukázalo, že jsme se srazili s jiným vlakem, poprosila nás, abychom pomohli raněným. Mnozí z nich byli v šoku, plakali, někde bylo třeba vyrazit okna. Hodně lidí přišlo pomáhat. Začali zjišťovat tep u lidí, kteří se nehýbali. Potom nás policie požádala, abychom odešli z místa, kde došlo k srážce.“

Foto: Peter Andrews , Reuters

Záchranáři odnášejí jedno z těl oběti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám