Hlavní obsah

Proti sňatkům homosexuálů vyšlo do ulic Paříže 150 tisíc lidí

– Paříž • Aktualizováno

Nedávno zlegalizované sňatky homosexuálních párů přilákaly v neděli do ulic francouzské metropole zástupy demonstrantů. Policie odhadla jejich počet až 200 tisíc, později odhad upravila na 150 tisíc. Kvůli možnému násilí bylo po městě rozmístěno 4500 policistů.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Francouze pobuřují legalizované sňatky homosexuálůVideo: Reuters

 
Článek

Zákon, který homosexuálům umožňuje uzavřít sňatek i adopci dítěte, byl ve Francii schválen v polovině května. Poslední středa tohoto měsíce se má stát ve městě Montpellier na jihovýchodě Francie dnem, kdy se uskuteční první sňatek gayů.

Legalizace homosexuálních sňatků je klíčovou sociální reformou socialistického prezidenta Françoise Hollandea. Její oficiální schválení zákona následovalo po měsících trpkých politických diskusí i největších pravicových demonstracích v ulicích za celá desetiletí. Skupiny na ochranu lidských práv rovněž zaznamenaly prudký nárůst počtu případů útoků proti homosexuálům po celé Francii.

Nekončící protesty

V sobotu večer zadržela policie 50 lidí, kteří se připoutali řetězy ke kovovým zátarasům na Champs Elysées a zapálili kouřové bomby. Policie rovněž zabavila dodávku, v níž byly masky, transparenty a další kouřové bomby.

Foto: Stephane Mahe, Reuters

Demonstrace proti sňatkům homosexuálů v Paříži

Napětí ve Francii vystupňovala tento týden v úterý sebevražda ultrapravicového aktivisty a esejisty Dominiqua Vennera, který se zastřelil v katedrále Notre-Dame v Paříži poté, co nechal poslední vzkaz na internetovém blogu verbující proti imigrantům a "odpornému" zákonu legalizujícímu sňatky homosexuálů. [celá zpráva]

Podle agentury Reuters historická Esplanade des Invalides byla v neděli zaplněna množstvím protestujících, kteří mávali charakteristickými růžovými a modrými vlajkami. Krajně pravicoví demonstranti pak vyvěsili transparent na sídlo vládnoucí Socialistické strany, ve kterém vyzvali současného prezidenta k odchodu. Protesty tak podle agentur upozorňují na nespokojenost s prezidentem, kterému kvůli ekonomické recesi a vysoké nezaměstnanosti věří stále méně lidí.

Průzkumy: Většina zákon podporuje

Podle průzkumu více než polovina Francouzů zákon, který umožňuje sňatky lidí stejného pohlaví, podporuje. Více než 70 procent se jich pak domnívá, že protesty by měly skončit.

Protestující doufají, že i když se jim nepodařilo zákon zablokovat, podaří se jim prostřednictvím demonstrací alespoň zastavit nebo zpomalit přijetí dalších zákonů, které mají umožnit párům stejného pohlaví asistovanou reprodukci nebo adopce.

Bezpečnostní opatření byla v Paříži posílena také po sobotním útoku na francouzského vojáka na hlídce, kterého zranil neznámý muž v pařížské podnikatelské a obchodní čtvrti La Défense dvěma bodnými ranami nožem do krku. Policie po útočníkovi, který z místa činu utekl, zatím bezvýsledně pátrá. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám