Hlavní obsah

Proti nominaci Polanského na filmovou cenu César se protestovalo, policie použila slzný plyn

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž

Před večerním předáváním francouzských filmových cen César vypukly v pátek u pařížské koncertní síně Pleyel střety bezpečnostních složek s davem odpůrců režiséra Romana Polanského. Nejméně 100 lidí přišlo protestovat proti nominacím pro nejnovější dílo umělce, který měl v roce 1977 sexuální styk s 13letou dívkou. Podle agentury Reuters policie na místě použila slzný plyn.

Foto: Christophe Ena, ČTK/AP

Protest před předáním filmových Césarů

Článek

Na síti Twitter se objevily záběry hlasitých demonstrantek se světlicemi a potyček s bezpečnostními složkami. Účastníci manifestace se údajně pokoušeli dostat na červený koberec před koncertní síní.

Protestovali proti tomu, že Polanského nový film J'accuse (Žaluji) získal 12 nominací na cenu César včetně kategorie pro nejlepší režii, ačkoli Polanski čelí několika obviněním ze znásilnění. Také je stále stíhán americkou justicí kvůli sexuálnímu styku s 13letou dívkou, ke kterému se režisér přiznal, ze Spojených států ale v sedmdesátých letech uprchl před oznámením výše trestu.

Po sporu o Polanského film odstoupilo vedení francouzské filmové akademie

Film

Kvůli nominacím pro nový snímek o Dreyfusově aféře z konce 19. století je francouzská filmová akademie pod palbou kritiky, která v polovině února vedla k odstoupení celého jejího vedení. Francouzský ministr kultury Franck Riester v pátek v rozhlasovém rozhovoru uvedl, že César za režii pro Polanského by byl „špatným symbolem” vůči potřebnému přístupu společnosti „v boji proti sexuálnímu násilí”.

Šestaosmdesátiletý režisér už před vyhlášením cen avizoval, že se slavnostního večera nezúčastní pro obavy z „veřejného lynče”.

Reklama

Výběr článků

Načítám