Hlavní obsah

Proti kulatému stolu v Charkově protestují nepřizvaní separatisté

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Charkov

V sobotu v Charkově začal druhý kulatý stůl, který má najít východisko z krize. Separatisté se jej neúčastnili, kyjevská vláda nechce jednat s lidmi, kteří mají krev na rukou. Asi padesátka odpůrců kyjevské vlády vyšla ve městě do ulic demonstrovat proti jeho pořádní. Premiér Arsenij Jaceňuk přislíbil při jednání zvláštní postavení ruštině a decentralizaci moci.

Foto: Pool, Reuters

Jednání u kulatého stolu v Charkově

Článek

„Pryč s juntou!” a „Fašismus neprojde!” skandovali podle agentury Interfax demonstranti. Nepokusili se však prorazit policejní kordóny, chránící přístupy k hotelu, kde se konal kulatý stůl s účastí bývalých prezidentů Leonida Kravčuka a Leonida Kučmy, členů vlády a místních úřadů.

Podobně jako v případě první debaty, která se uskutečnila 14. května v Kyjevě, nebyli pozváni předáci proruských separatistů, kontrolující část Doněcké a Luhanské oblasti na východě země. Absenci povstalců při politických jednáních kritizovali sami separatisté i Moskva.

Foto: Reuters

Ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk (druhý zleva) u druhého kulatého stolu v Charkově

„S teroristy jednat nebudeme,” prohlásil Jaceňuk. Současně ujistil o připravenosti vlády poskytnout v rámci ústavních změn „zvláštní postavení” ruštině, jakož i jazykům dalších národnostních menšin. Vyslovil se i pro decentralizaci moci, přičemž ústřední vláda by reprezentovala stát a měla by i celkový dohled nad dodržováním zákonů.

"Jsme připraveni učinit vše pro jednotu ukrajinského státu," prohlásil ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk.

Předseda oficiální regionální rady Luhanské oblasti Valerij Golenko ujistil, že referenda o nezávislosti, která se v obou regionech konala minulý víkend, nemají právní důsledky: "Ale vyjádřila vůli lidí, což nelze ignorovat. Lidé šli k referendu opravdu masově. Bylo to protestní hlasování."

Ruské výhrady

Kulatý stůl je součástí jízdního řádu, který jako příspěvek k řešení ukrajinské krize sestavilo švýcarské předsednictví Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE).

„Pokus o dialog podle názoru řady politiků selhal, protože u kulatého stolu opět nevyslyšeli názory obyvatel regionů,” poznamenala ruská agentura ITAR-TASS. Bez účasti odpůrců kyjevského režimu jsou podle ní veškeré debaty jen proklamacemi. Upozornila také, že debaty se neúčastní ani opoziční komunisté.

Reklama

Výběr článků

Načítám