Hlavní obsah

Protest Slováků proti korupci skončil bitkou s policií

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)
Bratislava
Aktualizováno

Den před parlamentními volbami Slováci opět protestovali proti korupci v politice. Bratislavského protestu Gorila, označovaného podle údajného spisu tajné služby odhalujícího propojení politiků a finančních skupin, se zúčastnila asi tisícovka lidí. Protest skončil potyčkou s policií.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Cvičné granáty a slzný plyn - tak to vypadalo na demonstraci proti korupci v BratislavěVideo: Reuters

 
Článek

Účastníci se po pochodu městem dostali až k budově parlamentu, kde jim cestu přehradili těžkooděnci. Protestující házeli vejce, dělbuchy a dlažební kostky na policisty. S odůvodněním, že pochod k parlamentu nebyl povolen, policie proti nim zasáhla obušky a slzným plynem.

Podle slovenských médií bylo několik demonstrantů zadrženo. Server topky.sk tvrdí, že policie použila proti demonstrantům gumové projektily.

Konflikt začal odpoledne demonstrací

Proti politické situaci v zemi demonstrovalo odpoledne několik stovek lidí.

„Volby jsou pouze fraškou, aby se gorily udržely u moci. Politikům už vůbec nevěřím,“ uvedla studentka Kamila Javorová. „Volby měly být zrušeny. Vždyť volby organizují gorily, tedy politici, kteří jsou do korupce namočeni až po krk,“ přidává se Ján Fábri.

Demonstrace na Slovensku proti korupciVideo: Ivan Vilček, Právo

Na pódiu se objevil i Hördur Torfason, hlavní tvář revoluce na Islandu, která vedla k pádu vlády a tvorbě nové ústavy. Poprvé od začátku protestů k účastníkům promluvili také představitelé několika menších politických stran. Nikdo z velkých stran pozvání organizátorů na protest nepřijal.

Foto: Radovan Stoklasa, Reuters

Protestující utíkají před policií během potyčky v Bratislavě.

Představitele i těch malých politických stran však dav vypískal a na pódium dopadlo také několik banánů. „Nechceme kampaň,“ skandovali lidé.

Host z Islandu v projevu zdůraznil, že v jeho zemi dosáhli změnu bez násilí a doporučil všem přítomným, kteří měli masky, aby je sundali.

Protest přijela podpořit i skupina Čechů, která bojuje proti korupci.

Foto: Ivan Vilček (Bratislava), Právo

Slováci protestovali proti korupci v politice

Jeden z organizátorů akce Peter Pčolinský potvrdil, že protesty budou pokračovat i po volbách. „Dnešní protest určitě nebude poslední,“ dodal. Protestující nadále požadují zrušení trestněprávní imunity poslanců, schválení protikorupčních opatření a zjednodušení institutu referenda.

„Ukázali jste politikům, co si o nich myslíte,“ řekl protestujícím Pčolinský.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám