Hlavní obsah

Propouštění ukrajinských lodí s obilím je nemožné kvůli zaminovaným přístavům, řekl Peskov

– Moskva

Generální tajemník OSN António Guterres v pondělí navrhl Rusku zmírnění omezení vývozu potašových hnojiv z Ruska výměnou za propouštění lodí s ukrajinským obilím z přístavů v Černém moři. Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov k tomu řekl, že přístavy jsou zaminované a pro lodní dopravu tedy nebezpečné.

BEZ KOMENTÁŘE: Ukrajinští vojáci našli na pobřeží Oděské oblasti námořní miny, které tam po bouři vyplavilo mořeVideo: AP

 
Článek

„Ukrajinské přístavy jsou silně zaminované a voda je nyní pro plavbu extrémně nebezpečná. Je potřeba provést odminovací operaci, která je velmi náročná,“ reagoval Peskov na žádost OSN.

Foto: Sputnik, Reuters

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov

O návrhu Guterrese informoval jako první The Wall Street Journal. Guterres Rusku a Bělorusku slíbil mírnější sankce vůči vývozu potašových hnojiv, pokud Rusko povolí některým ukrajinským lodím proplouvat přes svá území.

Zastavení dodávek plynu by velmi vážně ohrozilo čtvrtinu firem

Ekonomika

Tuto výměnu probíral nedávno v Moskvě s Guterresem přímo prezident Ruska Vladimir Putin. „Situace je skutečně napjatá. Není to jen naše chyba, ruští dodavatelé mají zájem udržet své mezinárodní kontrakty, ale bohužel byly zavedeny sankce, které se teď vracejí jako bumerang,“ uvedl Peskov.

Je zle. Ohánět se raketami proti Finsku je komické, šokoval bývalý ruský plukovník

Evropa

V roce 2021 bylo Rusko předním vývozcem dusíkatých hnojiv, druhým hlavním dodavatelem draselných hnojiv a třetím největším dodavatelem fosforečných hnojiv na světě.

Po zavedení sankcí, které Západ uplatnil kvůli tomu, že Rusko rozpoutalo válku na Ukrajině, se ruský prodej zemědělských produktů výrazně snížil, což přimělo Kreml k pozastavení vývozu hnojiv. Na Západě to mělo za následek například zvýšení cen potravin.

Reklama

Výběr článků

Načítám