Hlavní obsah

Pronajmu si babičku, zn. 200 eur. Na Slovensku si lidé najímají seniory kvůli očkování

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

„Hledám babičku na očkování“ nebo „Pronajmu babičku nebo dědečka na očkování za 100 eur“. Podobné inzeráty se v posledních dnech množí na slovenských inzertních webech. Slovenská vláda totiž rozhodla, že pokud někdo přivede osobu nad 70 let na očkování proti covidu-19, bude jako doprovod taky očkovaný bez ohledu na věk.

Foto: Ondřej Hájek, ČTK

Ilustrační foto

Článek

„Osoby starší 18 let, které doprovodí k očkování osobu starší 70 let, budou rovněž očkovány,“ řekl ministr zdravotnictví Vladimír Lengvarský.

Jak upozornil web pluska.sk, někteří Slováci nabízejí až 200 eur (přes 5000 kč) za „pronájem“ dědečka nebo babičky na očkování. „Nabízím 200 eur. Jen seriózní zájem, platba v hotovosti,“ napsal například do inzerátu zájemce z Trnavy.

Slovensko umožní registraci k očkování všem starším 16 let

Evropa

Web však zároveň upozorňuje, že novinka avizovaná ministrem zdravotnictví zatím nevstoupila v platnost. „Vakcinační centra nejsou zatím oprávněna tyto osoby očkovat,“ upozornila mluvčí slovenského ministerstva zdravotnictví Zuzana Eliášová.

Vyhláška má vstoupit v platnost až prvního května 2021. Eliášová potvrdila, že po tomto termínu se počítá s tím, že v rámci očkování osoby nad 70 let první dávkou bude očkovaná také osoba, která ji doprovází.

Velká centra na Slovensku očkují AstraZenekou. Pokračují i po zprávě o úmrtí učitelky

Koronavirus

Reklama

Výběr článků

Načítám