Hlavní obsah

Prominentní krejčí bavorské smetánky pašoval pervitin z Česka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mnichov

Miláček mnichovské módní scény, oblíbenec bavorské smetánky, prominentní krejčí Daniel Anton Fendler (38) skončil kvůli drogám ve vězení. Mnichovský soud ho poslal za mříže na 5,5 roku, napsal list Süddeutsche Zeitung. Rozsudek je pravomocný, Fendler ho hned v soudní síni přijal. Původně mu totiž hrozil podstatně vyšší trest.

Foto: Michael Dalder, Reuters

Soudní budova v Mnichově. Ilustrační foto

Článek

Zatím není jasné, jak si trest odpyká. Soud mu totiž nejprve nařídil odvykací terapii. Jeho právní zástupce Roland Autenrieth už avizoval, že léčba může trvat až dva roky a později se může zbytek trestu změnit na podmínku.

„Pan Fendler je rád, že se dostal z kruhu a může nastoupit léčbu. Chce vést život bez drog,“ řekl advokát Autenrieth.

Během procesu Fendler tvrdil, že žil pod velkým tlakem, a i když patřil mezi hvězdy bavorské módní scény a nakupovaly u něj celebrity, bohatý prý nebyl. „Pracovali jsme 20 hodin denně.  Ale moc mi toho nakonec nezbylo,“ řekl. Východiskem z toho se pro něj staly drogy.

„Před několika lety jsem prostřednictvím svého vztahu přišel k syntetickým drogám. Zpočátku jsem je užíval jen občas, pak stále častěji,“ uvedl. Nakonec bral každý týden osm gramů metamfetaminu. U toho ale nezůstalo.

Z krejčího dealerem

Fendlerův advokát přiznal, že prominentní krejčí se stal i dealerem. V Česku nakupoval pervitin, který nejen sám konzumoval, ale drogu v Bavorsku prodával. Za jeden gram inkasoval 180 eur (4700 korun).

Policie na jeho dveře zaklepala v prosinci loňského roku kolem šesté ráno. V jeho bytě nalezla 170 gramů pervitinu. Návrhář skončil ve vazbě a během výslechů se ke svým činům přiznal. „Kdyby mě nezadrželi, asi bych následující měsíce nepřežil,“ řekl Fendler před soudem. Přiznal se, že v Česku byl pro drogy šestkrát, vyšetřovatelé mu ale prokázali jedenáct jízd.

Kromě toho, že bral a prodával drogy, „s každým na seznamu zákazníků měl sex“, přiznal. Od 18 let je HIV pozitivní a následkem užívání drog trpí těžkou střevní infekcí.

Krejčovství od jeho zatčení provozují jeho matka a zaměstnanci.

Reklama

Výběr článků

Načítám