Hlavní obsah

Prokurátor ICC zahájil vyšetřování možných zločinů proti lidskosti na Ukrajině

Haag

Hlavní prokurátor Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karim Khan ve středu oznámil, že zahájil vyšetřování možných válečných zločinů, zločinů proti lidskosti či genocidy na Ukrajině. Informoval o tom server BBC. Khan uvedl, že vyšetřování se bude týkat období od 21. listopadu 2013 do současnosti, tedy od dne, kdy na Ukrajině vypukly protesty proti odmítnutí dohody s EU tehdejší proruskou vládou.

Foto: Profimedia.cz

Mezinárodní trestní soud

Článek

Khan už v pondělí, několik dní po zahájení ruské invaze na Ukrajinu, uvedl, že se vyšetřování zahájit chystá a že kvůli tomu požádá příslušný panel ICC. Ve středu večer ale oznámil, že vyšetřování zahájil na základě stížností, které mu dodalo 39 zemí. Khan oznámil, že shledal dostatečný důvod pro to se domnívat, že mohly být spáchány zločiny, pro jejichž vyšetřování má ICC jurisdikci. Vyšetřování se může týkat kohokoli na jakékoli části území Ukrajiny v daném období, uvádí se v prohlášení.

Haagský tribunál začne vyšetřovat údajné válečné zločiny na Ukrajině

Evropa

Podle serveru BBC stížnost podaly všechny země EU, Británie, Kanada, Nový Zéland či Švýcarsko. Agentura EFE jmenovala mimo jiné též Austrálii, Kolumbii či Kostariku.

ICC je nezávislý orgán, který není součástí OSN. Jeho úkolem je soudit pachatele zločinů proti lidskosti, genocid a válečných zločinů ve světě. Návrhy na zahájení procesu může podávat stát, jehož se případ týká, žalobce tribunálu nebo Rada bezpečnosti OSN.

Ukrajina Rusko žaluje u mezinárodního tribunálu v Haagu

Válka na Ukrajině

Ani Rusko ani Ukrajina dosud nepřistoupily k ICC. Ukrajina v roce 2013 a 2014 k němu ale podala dvě stížnosti, čímž podle agentury EFE přistoupila na jeho jurisdikci.

Už Khanova předchůdkyně Fatou Bensoudaová v prosinci 2020 oznámila záměr zahájit vyšetřování zločinů, které mohly být spáchány na poloostrově Krym v souvislosti s jeho obsazením Ruskem a na území dvou separatistických republik v Donbasu na východě Ukrajiny.

Reklama

Výběr článků

Načítám