Hlavní obsah

Problémy německé armády: Polovina techniky je nefunkční, kasárna jsou v dezolátním stavu

Berlín

Zatímco na Ukrajině zuří válečný konflikt s Ruskem, německá předsedkyně Výboru pro zahraniční věci a bezpečnostní politiku Eva Höglová vydala vojenskou zprávu za rok 2021, která poukazuje na znepokojivý stav německé armády.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„V některých případech byla připravenost k použití těžké vojenské techniky pod hranicí padesáti procent. To je naprosto nepřijatelné,“ uvedla Höglová.

Podle informací, které získala, zjistila, že se němečtí vojáci především při zahraničních misích setkávají s vybavením, které neznají.

Například v Litvě, kde Německo vede jednotku posilující východní křídlo NATO, údajně nebyl žádný německý voják, který by byl obeznámen s rádiovým systémem, který se tam používá.

Německo plánuje místo Super Hornetů koupit nejmodernější letadla F-35

Evropa

Höglová také ve zprávě uvedla, že na mezinárodních cvičeních je bundeswehr s dostupnou technikou pravidelně „nejslabším článkem“.

O nic lepší není ani stav kasáren. Některá jsou v „dezolátním stavu“ s infrastrukturou, která je částečně zchátralá. Podle Höglové to u některých vojáků vede k frustraci, ale i ztrátě důvěry ve schopnosti politického jednání.

Bilionové investice

Na letecké základně v Husumu například není od roku 2017 zavedena teplá voda ve sprchách a kuchyňkách. Sanitární kontejnery, které fungují jako nouzové řešení, jsou částečně napadeny plísní.

V jedné z budov byla dokonce vypnuta pitná voda kvůli ucpanému potrubí.

Jedná se pouze o příklad, problémy s infrastrukturou řeší daleko více kasáren. Podle informací političky tak budou požadavky bundeswehru na investici do infrastruktury do roku 2034 dosahovat téměř 20 miliard eur (téměř půl bilionu korun).

Německo začne mohutně zbrojit

Válka na Ukrajině

Federální vlády prostřednictvím kancléře Olafa Scholze přitom po začátku konfliktu na Ukrajině uvedla, že do německé armády hodlá už tak investovat 100 miliard eur (bezmála 2,5 bilionu korun). Loni přispěla zhruba poloviční částkou.

V pondělí Německo oznámilo, že plánuje koupit až 35 amerických stíhaček páté generace F-35 Lightning II, kterými chce nahradit dosluhující stroje Panavia Tornado. S odvoláním na své zdroje o tom v pondělí informovala agentura DPA.

Reklama

Výběr článků

Načítám