Hlavní obsah

Priština má důkazy proti německé rozvědce, může jít o pomstu kosovské mafie

Právo, vpl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRIŠTINA/BERLÍN

Kosovská vláda má k dispozici důkaz, že přinejmenším jeden ze zadržených agentů německé Spolkové zpravodajské služby BND se podílel na útoku na budovu Mezinárodní civilní správy v Kosovu. List Süddeutsche Zeitung (SZ) se dozvěděl z kosovských vládních kruhů, že policie získala videozáznam, na němž agent BND Andreas J. (41) 14. listopadu hází výbušninu přes obvodovou zeď budovy.

Foto: ČTK

Kosovský premiér Hashim Thaci je podle Němců jedním z kmotrů kosovské mafie.

Článek

Následný výbuch budovu lehce poničil, nevyžádal si však mrtvé, ani zraněné.

Podle kosovské justice, na niž se odvolává zpravidla dobře informovaný kosovský deník Express, bezpečnostní složky sledovaly a odposlouchávaly trojici déle než rok a půl, takže mohou doložit to, že pracovala pro německou rozvědku.

O co jde Thacimu?

Německá média se mezitím snaží poodhalit co nejvíc z případu, který obklopují otazníky. Podle SZ čelní kosovští činitelé, převážně někdejší velitelé Kosovské osvobozenecké armády (UCK), nynější skandál uvítali jako možnost vyřídit si s BND účty.

„Pozorovatelé v Prištině se domnívají, že bývalí vůdci UCK jsou ve velkém pokušení BND veřejně ponížit,“ upozornil SZ. Německá rozvědka totiž ve zprávě z února 2005 uvedla, že Hashim Thaci, nynější premiér a pod přezdívkou Had bývalý politický komisař UCK, „kontroluje podstatnou část aktivity organizovaného zločinu v Kosovu a je zadavatelem objednávek pro profesionální zabijáky“. Memorandum BND se dostalo na veřejnost poté, co je některé jeho pasáže přetiskl švýcarský týdeník Weltwoche.

O pozdvižení v Prištině se postarala i důvěrná analýza, kterou si u berlínského Ústavu pro mezinárodní politiku objednal bundeswehr. „Obchod s lidmi, drogami a zbraněmi jsou jedinými rostoucími sektory ekonomiky. Soudci a prokurátoři jsou zastrašováni, vydíráni a umlčováni. Strach a korupce pronikly do špiček mezinárodních organizací,“ uvádí memorandum.

„Pohlavek za růže“

Podle jedné z verzí kosovští extremisté vědomě prozradili policii identitu agentů na místě činu, aby odvedli pozornost od skutečných pachatelů. Jiná varianta předpokládá, že atentát mohl být záměrnou provokaci BND, s cílem oživit stagnující debatu ohledně uznání nezávislosti Kosova.

List Der Tagesspiegel nevylučuje, že může jít o mocenský boj kosovských špiček namířený proti Thacimu. Aféra totiž vypukla v době, kdy pobýval služebně mimo Kosovo. Navíc jeden ze zatčených Robert Z. (47) bývá dáván do souvislosti s vraždou bývalého velitele UCK Ekrema Rexhy zvaného Drini v roce 2000.

V každém případě rozpoložení mnoha německých politiků vystihl komentář v SZ: „Němci, kteří se spolu s Američany ujali role porodních bab nezávislého Kosova, se musejí cítit jako milenec, který dostane za své růže pohlavek“.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám