Hlavní obsah

Přišli jsme o všechno! Láva na Kanárech vzala domovy stovkám lidí

– Madrid

Už pátý den v řadě chrlí lávu stratovulkán Cumbre Vieja na ostrově La Palma, který je součástí Kanárských ostrovů. Láva spálila už 154 hektarů půdy a zničilo téměř 400 budov. Nyní lávová řeka zpomalila a experti si nejsou jistí, zda dosáhne až k moři. Místní evakuovaní, kteří našli dočasné útočiště ve sportovní hale, se ale shodují: „Přišli jsme o všechno.“

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Sopka na ostrově La Palma dál chrlí lávuVideo: Reuters

 
Článek

Jonay Pérez žije na ostrově La Palma celý svůj život. Je dokonce členem bezpečnostní rady místního městečka El Paso, kde žije necelých osm tisíc lidí. Láva sežehla dům jeho matky, která také vlastnila obchod s potravinami v centru. To všechno je pryč.

Foto: Emilio Morenatti, ČTK/AP

Erupce stratovulkánu Cumbre Vieja na Kanárských ostrovech

„Za dva dny zhubla pět kilo. Obchod je zcela pryč, stejně tak zboží za zhruba 30 tisíc eur (761 tisíc korun), ale to jsou jen peníze. Většina z nás se tu narodila a žije tady celý život. Život, který jsme teď ztratili,“ popisoval Pérez španělskému deníku El País.

Letecké záběry: Láva na ostrově La Palma se valí do moře. Ničí vše, co jí stojí v cestě

Evropa

Situace, ve které se ocitla Pérezova rodina, není ojedinělá. O střechu nad hlavou přišly stovky lidí, někteří z nich jsou dočasně ubytovaní v kasárnách El Fuerte na okraji hlavního města Santa Cruz de La Palma.

Teď jsme v takové minizóně stability, ale nevíme, jak dlouho bude trvat.
Miguel Ángel Morcuende

„Spousta lidí sem přišla s výrazem rezignace v obličeji. Některé to zcela zlomilo a začali plakat. Jsou tady lidé různého věku, kteří přišli o vše,“ uvedl sociální pracovník Nines z městské rady v Los Llanos.

Hasiči nestíhají kopat příkopy

Právě do města Los Llanos ve středu láva přitekla přes hranu kráteru. Od moře ji dělí zhruba dva kilometry a experti si nejsou jistí, zda k němu dosáhne. Svůj postup totiž zpomaluje, dvěma směry se proud lávy pohybuje rychlostí přibližně čtyři metrů za hodinu. Ještě v úterý to přitom bylo 700 metrů za hodinu.

Hrozí kvůli kanárské sopce megatsunami? Nepravděpodobné, tvrdí český odborník

Věda a školy

„Teď jsme v takové minizóně stability, ale nevíme, jak dlouho bude trvat. Nemůžeme si být jistí, zda láva dosáhne hladiny moře,“ sdělil televizi RTVE technický ředitel nouzového programu pro sopky na Kanárských ostrovech Miguel Ángel Morcuende.

Od úterý se přitom na ostrově snaží hasiči vykopat v rychlosti příkopy, kudy by lávu odvedli právě do moře. Jejich úkol je ale velmi obtížný, protože magma o 1000 stupních Celsia místy dosahuje až výšky dvanácti metrů. „Postupuje pomalu, ale neúprosně. Moc toho udělat nemůžeme,“ přiznal šéf správní rady La Palmy Mariano Hernández Zapata.

Sopka na Kanárech chrlí lávu, lidé prchají

Svět

„Bože, přijdu si, jako kdybych se vrátila o 72 let zpátky a prožívala ten moment znovu,“ vyprávěla RTVE nyní 81letá Carmen Gonzálezová. Bylo jí devět let, když vybuchl vulkán San Juan, který je součástí stratovulkánu Cumbre Vieja na La Palmě. Tehdy se jednalo o první sopečnou činnost na ostrově ve 20. století.

Foto: Emilio Morenatti, ČTK/AP

Vulkán chrlí lávu v pozadí za policistou na ostrově La Palma.

„Tehdy jsem byla velmi mladá, ale takové věci se zkrátka nedají zapomenout,“ pokračovala a přiznala, že v ní tehdejší výbuch sopky zanechal traumata. „Nejhorší je zemětřesení a také ten hluk, ten je opravdu impozantní,“ dodala.

Cumbre Vieja ve 20. století vybuchla ještě jednou, a to v roce 1971, kdy se probudil vulkán Teneguía.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám