Hlavní obsah

Přípravy na divoký brexit: Británie nabírá lidi pro polovojenské řízení země

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Británie nabírá další lidi do Krizového střediska pro odchod z EU (EUXE), které má zařídit, že země bude hladce fungovat i v případě brexitu bez dohody s EU, napsal v pátek list The Guardian. EUXE by mělo v případě potřeby pracovat až dva roky a zdá se, že bude mít vojenský charakter.

Foto: Alastair Grant, ČTK/AP

Transparent odpůrců brexitu před parlamentem v Londýně.

Článek

Z krátkých noticek ministerstva pro životní prostředí, potraviny a otázky venkova (Defra) plyne, že hledá civilní zaměstnance pro Krizové středisko pro odchod z EU (EUXE).

To už od loňského roku nabralo 10 tisíc lidí a přijímá dalších 5000. John Manzoni, který stojí v čele civilní služby, jejíž sekretariát tvoří ministři vybraní premiérkou a zástupci Skotska a Walesu, to vysvětlil slovy: „Pořád nemůžeme být plně připraveni.“

Dodal, že brexit představuje největší mírový úkol, kterému civilní služba čelila. Pokud Velká Británie odejde z EU bez dohody, termíny pro zavedení nového uspořádání vztahů by mohly být tvrdší.

Foto: Frank Augstein, ČTK/AP

Požadovaní pracovníci nemají být jen tak někdo. Vláda hledá vyrovnané jedince, kteří budou pomáhat ministrům a vládě v jakékoli nouzové situaci, k níž může dojít v případě odchodu bez dohody. Zájemcům nabízí 300 až 400 liber na den. Musí být připraveni nastoupit na konci tohoto měsíce. Smlouvu dostávají na půl roku s tím, že se může dále prodlužovat každé tři měsíce až na dobu dvou let.

Nabíraní pracovníci by měli být schopni předvídat možné problémy, rozhodovat se v případech, kdy mají málo informací, a jednat adekvátně za pochodu.

Nabíraným bylo řečeno, že krizové středisko by mohlo působit v ulici Marsham v Londýně, kde je několik vládních budov včetně ministerstva vnitra. Mohli by ale působit i v domě na Smith Square.

Brexit
Británie by měla Evropskou unii opustit letos 29. března. Pokud se do té doby nedohodne na „rozvodové” smlouvě s EU, nastane takzvaný tvrdý brexit. Unii opouští Britové na základě výsledků referenda z roku 2016, v němž se těsná většina (51,9 procenta) lidí vyslovila pro odchod z Unie.

Krizové středisko bude mít tým zaměstnanců, kteří budou zavčas poskytovat krátké informace a vzkazy pro ministerstva a kontrovat „bojový rytmus“ při uskutečňování naléhavých politických změn.

Mluvčí Defry řekl k nabírání dalších lidí: „Defra a další ministerstva pokračují v tvrdé přípravě na odchod Velké Británie z EU. Je naší prací a odpovědností vlády zajistit, že budeme připraveni na veškeré scénáře, a tak pokračujeme v náboru lidí.“

Ministerstva se v prosinci dozvěděla, že mají pracovat na svých plánech pro odchod bez dohody. Za úkol mají třeba zajistit zásoby hnojiva či úzce spolupracovat s různými místními skupinami pro případ nutného zásahu v případě nedostatku zboží v obchodech.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám