Hlavní obsah

Princ Charles letěl na 200 km vzdálenou přednášku o emisích helikoptérou

Novinky, lin

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Britský korunní princ Charles, který často hovoří o ekologii, letěl na přednášku o snižování leteckých emisí v průmyslu helikoptérou. Letěl přes dvě stě kilometrů a na přednášce měl sám proslov.

Foto: Reuters

Princ Charles na snímku ze 7. listopadu.

Článek

Jednasedmdesátiletý princ Charles si pro účel své cesty vybral soukromou helikoptéru své matky, královny Alžběty II. A to i přes to, že letěl přednášet na Cambridgeskou univerzitu o možnosti čistší letecké dopravy a snížení emisí s ní souvisejících. Ve svém proslovu na vědce apeloval: „Jednejte rychle a zachraňte naši ubohou planetu. Není času nazbyt.”

V oficiálním prohlášení královské rodiny zaznělo, že doprava je volena na základě princova času, bezpečnosti a dané vzdálenosti. „Princ se osobně neúčastní rozhodování o jeho přepravních opatřeních. Navzdory tomu se podílí na tom, aby všechny emise uhlíku za jeho dopravu byly kompenzovány,“ uvedl princův mluvčí pro Daily Mail.

Cesta vrtulníkem způsobila podle odborníků emise uhlíku o hodnotě 2,5 tuny, spotřebovala stovky galonů leteckého paliva a vyšla přibližně na 360 tisíc korun. Kdyby jel Charles autem, množství vyprodukovaných emisí by přitom bylo přibližně desetinové. Cesta vlakem by pak vyšla na necelých sto liber tedy necelých tři tisíce korun.

Švédští poslanci navrhli opět Gretu na Nobelovu cenu za mír

Zahraniční

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám