Hlavní obsah

Princ Charles dostal milion liber od rodiny Usámy bin Ládina

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Následovník britského trůnu princ Charles měl v roce 2013 obdržet milion liber (29,3 mil. Kč) od rodiny zesnulého teroristy Usámy bin Ládina na svou charitu. Se zjištěním přišly The Sunday Times.

Foto: Profimedia.cz

Britský princ Charles

Článek

Peníze měl princ dostat od nevlastních bratrů Usámy bin Ládina, Bakra a Šafíka. Ti mají s Usámou společného otce Mohammeda bin Awasa bin Ládina, miliardáře narozeného v Jemenu.

Podle The Sunday Times se měl princ Charles sejít s Bakrem ve svém oficiálním sídle Clarence House v Londýně 30. října 2013, dva roky poté, co byl Usáma zastřelen americkými speciálními jednotkami v Pákistánu.

List také uvedl, že následník trůnu souhlasil s přijetím daru navzdory hlasitým námitkám svých poradců.

Za prince prý rozhodovali správci fondu

V sobotu Charlesův mluvčí potvrdil, že bratři bin Ládinové dali peníze princově charitě Prince of Wales’s Charitable Fund (Charitativní fond prince z Walesu). Zároveň ale zpochybnil tvrzení, že Charles dar zprostředkoval nebo se jej rozhodl přijmout. Rozhodnutí údajně učinili správci charitativního fondu.

„Byla provedena due diligence (prověrka dárců, pozn. red.) s informacemi získanými z celé řady zdrojů, včetně vlády. Rozhodnutí o přijetí daru bylo učiněno výhradně správci. Jakýkoli pokus naznačit opak je zavádějící a nepřesný,“ uvedl princův mluvčí.

Zdroj blízký charitě uvedl, že po důkladném prozkoumání problémů správci dospěli k závěru, že činy jednoho člena bin Ládinovy rodiny by neměly pošpinit celou rodinu.

Zdroj také popřel, že by princ dar přijal, vyjednal obchod nebo mu bylo doporučeno vrátit peníze.

Charles hájí tašky s miliony od šejka

Zahraniční

Bin Ládinové jsou mocná saúdská rodina, která značně zbohatla díky svému nadnárodnímu podnikání ve stavebnictví a úzkým vazbám na saúdskou královskou rodinu.

Neexistuje žádný náznak, že by Bakr nebo Šafík bin Ládin sponzorovali, podporovali nebo byli zapojeni do jakýchkoli teroristických činů. Rodina se zřekla Usámy bin Ládina v roce 1994, když ho Saúdská Arábie zbavila občanství kvůli jeho extremistickým aktivitám.

Zpráva přišla měsíc poté, co vyšlo najevo, že možný budoucí král Velké Británie během setkání s bývalým premiérem Kataru přijal tašky s miliony eur v hotovosti.

Reklama

Výběr článků

Načítám