Hlavní obsah

Při zemětřesení v Itálii zemřelo nejméně 92 lidí včetně dětí

CNN, Novinky, DPA, ČTK, BBC, Tomáš Reiner

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aquila
Aktualizováno

Střední Itálii v pondělí ráno zasáhlo silné zemětřesení, které si vyžádalo nejméně 92 mrtvých. Mezi oběťmi jsou nejméně čtyři děti. Bilance by se mohla ještě zhoršit. Největší škody byly hlášeny z kraje Abruzzi, kde se v historickém centru města Aquila zřítilo množství budov. S odvoláním na místní média a úřady to uvedly zahraniční agentury.

Foto: Alessandro Bianchi, Reuters

Článek

"Třásla se celá budova. Všichni se snažili dostat ven co nejrychleji. Všude panoval strašný zmatek," řekl stanici CNN jeden ze svědků. Podle dalšího pocítily otřesy v celé střední Itálii. "Vzbudilo nás to vprostřed noci, lidé byli vystrašení," řeka stanici svědkyně žijící v Římě.

Oběťmi se podle televizní stanice Sky TG24 staly například starší žena a holčička, které uvízly pod troskami svého domu. V troskách jiných budov se údajně stále nacházejí další lidé. Více lidí utrpělo zranění, citovala agentura AP místní úřady. Ty přiznaly, že zatím nemají jasný přehled o situaci.

Foto: Alessandro Bianchi, Reuters

FOTO: Alessandro Bianchi, Reuters

Češi jsou v pořádku

Čeští občané podle dostupných informací nebyli postiženi. "Náš úřad zatím nikdo nekontaktoval, naopak my jsme se snažili kontaktovat Čechy, o nichž jsme věděli, že v regionu pobývají,“ řekl Novinkám český konzul v Římě Jiří Sittek s tím, že šlo zejména o studenty přímo v Aquile. "Všichni jsou v pořádku, i když nelze vyloučit, že tam mohli být turisté, o nichž nevíme,“ dodal.

FOTO: Ondřej Lazar Krynek, Mapy.cz

Otřesy zničily až deset tisíc budov. Starosta Aquily Massimo Cialente uvedl, že domy opustilo na 100 000 lidí. Premiér Silvio Berlusconi vyhlásil nouzový stav a do oblasti směřují záchranáři z celé Itálie.

Foto: Alessandro Bianci, Reuters

Zemětřesení mělo v Itálii katastrofální následky.

:. Zemětřesení mělo katastrofální následky.

FOTO: Alessandro Bianci, Reuters

Otřesy byly cítit až u Říma

Podle agentury ANSA udeřilo zemětřesení krátce po 3:30 ráno. Jednotlivé zdroje se liší v síle zemětřesení, které uvádějí od 5,8 do 6,7 stupně Richterovy otevřené škály. Epicentrum bylo v hloubce 10 000 metrů asi 85 kilometrů severovýchodně od Říma, kde bylo otřesy také cítit. Středověké centrum Aquily je v troskách.

Foto: Alessandro Bianchi, Reuters

Záchranné práce v Aquile

:. Záchranné práce v Aquile

FOTO: Alessandro Bianchi, Reuters

"Zemětřesení o síle šesti stupňů může mít v hustě obydlené oblasti, zvláště když je to mělké ohnisko, ničivé následky. Spousta takových zemětřesení proběhne v Tichém oceánu bez povšimnutí, ovšem třeba v Evropě je to jiné," řekl Novinkám Jan Zedník z Geofyzikálního ústavu Akademie věd ČR. Podotkl, že zemětřesení v severní Itálii z května 1976, které mělo sílu 6,5 stupně a zabilo tisíc lidí, bylo tehdy cítit i v tehdejším Československu.

:. Zemetřesení v Itálii zaznamenal i seismograf ve stanici Nový Kostel na Chebsku.FOTO: Geofyzikální ústav AVČR

Američtí geofyzikové uvedli, že asi o hodinu později následovaly další otřesy o síle 4,8 stupně Richtera.

Dvě menší zemětřesení postihla region už v neděli, ale nezpůsobila žádné škody.

V Aquile, kde žije asi 70 000 obyvatel, byla mezi zřícenými a částečně zničenými objekty také jedna studentská kolej. Další mnohé budovy byly údajně poškozeny mírněji. Úřady se snaží zjistit situaci i v dalších početných městečkách v této hornaté oblasti.

FOTO: ČTK/AP

Foto: Alessandro Bianci, Reuters

Obyvatelé Aquily opouštějí své domovy.

:. Obyvatelé Aquily opouštějí své domovy.

FOTO: Alessandro Bianci, Reuters

Zemětřesení o síle nad šest stupňů Richterovy škály mívá někdy vážné následky. V Itálii může být zvlášť nebezpečné v místech, kde mnoho staletých budov je v havarijním stavu, poznamenala agentura Reuters.
Silná zemětřesení postihují zemi poměrně zřídka. Nejtragičtější bylo v poslední době na jihu v roce 2002. Ve městě San Giuliano di Puglia zabilo 20 lidí. Střední část Itálie byla naposledy výrazně postižena v roce 1997, tehdy zemřelo 11 lidí.

Richterova stupnice

0 až 2 stupně - Nepocititelné

2 až 2,9 stupně -  Zaznamenatelné

3 až 3,9 stupně - Pocititelné, ale nezpůsobující škody

4 až 4,9 stupně -  Citelné třesení věcí uvnitř domů. Významné škody nepravděpodobné.

5 až 5,9 stupně - Může způsobit velké škody špatně postaveným budovám v malé oblasti.

6 až 6,9 stupně - Může ničit až do vzdálenosti 100 km.

7 až 7,9 stupně - Může způsobit vážné škody na velkých oblastech.

8 nebo větší -  Může způsobit vážné škody i ve vzdálenosti stovek kilometrů.

Související témata:

Výběr článků

Načítám