Hlavní obsah

Při demonstracích v Barceloně bylo zraněno přes 20 lidí

– Barcelona • Aktualizováno

Demonstrace, které vypukly v pátek večer v Barceloně v reakci na obžalobu 13 katalánských politiků ze vzpoury kvůli jejich snahám o nezávislost regionu, si vyžádaly přes 20 zraněných. Zásahy policie proti protestujícím byly hlášeny především z katalánské metropole Barcelony. Demonstrace se konaly také v jiných částech Katalánska, uvedla BBC.

Foto: Manu Fernandez, ČTK/AP

Tisíce lidí protestovaly po celém Katalánsku

Článek

Páteční večerní protesty zorganizovali separatisté ještě před oznámením soudu v Madridu. Soudní rozhodnutí zřejmě rozvášnilo protestující a rozzlobený dav se střetl před španělskými vládními budovami v Barceloně s policejními jednotkami, které budovy chránily.

Demonstranti mávali katalánskými vlajkami a skandovali slogany o nezávislosti, někteří dokonce pálili obrazy soudce Nejvyššího soudu a španělského krále Felipa. Napětí přerostlo v násilí, když se někteří demonstranti pokusili prolomit řady policistů.

Foto: Albert Gea, Reuters

Demonstranti pálili obrazy soudce Nejvyššího soudu a španělského krále Felipa.

Španělský vyšetřující soudce Pablo Llarena obžaloval v pátek ze vzpoury 13 katalánských politiků. Trestného činu se podle obžaloby měli politici dopustit tím, že se snažili o odtržení Katalánska od Španělska. Podle místních médií je mezi nimi i uprchlý katalánský expremiér Carles Puigdemont, kandidát na nového premiéra regionu Jordi Turull či bývala šéfka regionálního parlamentu Carme Forcadellová.

Za vzpouru hrozí ve Španělsku až 25 let vězení. V separatistické kauze bývalého vedení Katalánska bylo dosud obviněno 28 lidí, kromě tří z nich byli všichni obžalováni.

Reklama

Výběr článků

Načítám