Hlavní obsah

Přestřelka mezi Tureckem a Německem kvůli volbám pokračuje

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Istanbul

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v sobotu doporučil německému ministru zahraničí Sigmarovi Gabrielovi, aby vůči němu dodržoval patřičné meze. Reagoval tak na páteční kritiku šéfa německé diplomacie, jenž označil Erdoganovu výzvu k tureckým voličům v Německu za hrubé vměšování do německých záležitostí.

Foto: Umit Bektas, Reuters

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan

Článek

Erdogan se nechal v pátek slyšet, že hlavní příčinou současné krize ve vztazích mezi Německem a Tureckem je boj o voliče. Němečtí občané tureckého původu by podle něj v zářijových volbách neměli dát hlas nepřátelům Turecka. K těm prezident řadí křesťanskodemokratickou kancléřku Angelu Merkelovou, šéfa koaličních socialistů Martina Schulze i opoziční Zelené. Socialista Gabriel na to reagoval tím, že jde o "hrubé vměšování, jímž chce Erdogan štvát lidi v Německu proti sobě".

Turecký prezident v sobotu v přestřelce pokračoval v televizi slovy: "Nezná (Gabriel) žádné meze! Kdo jsi, abys takto mluvil s tureckým prezidentem? Chce (Gabriel) nám dávat lekce. Jak dlouho jsi v politice, kolik je ti let?" Gabriel brzy oslaví 58. narozeniny, Erdoganovi je 63 let.

Foto: Edgard Garrido, Reuters

Německý ministr zahraničí Sigmar Gabriel

S Erdoganovou výzvou k tureckým voličům v Německu nesouhlasí ani Merkelová. Prostřednictvím mluvčího v pátek vzkázala, že nedopustí žádný druh vměšování. Erdogan v sobotu své doporučení Turkům v Německu zopakoval. "Dejte jim ve volbách lekci. Vedou protitureckou kampaň. Volte ty, kdo nevyjadřují nepřátelství vůči Turecku," řekl.

K turecké diaspoře v Německu patří asi tři milióny lidí a 1,2 miliónu Turků má také německé občanství, takže mohou ve spolkové republice volit, napsala agentura AFP. V minulosti Němci tureckého původu volili spíše levicově orientované strany, většinou sociální demokraty. Erdogan je v turecké diaspoře poměrně populární.

Předvolební průzkumy dávají největší šanci na volební vítězství kancléřčině konzervativní koalici CDU/CSU, která má nyní šanci získat 39 procent hlasů. Sociálním demokratům průzkumy slibují o 16 procentních bodů méně. Zelení mají nyní naději na osm procent hlasů.

Foto: Markus Schreiber, ČTK/AP

Německá kancléřka Angela Merkelová (CDU)

Reklama

Výběr článků

Načítám