Hlavní obsah

Před záhadným zánětem v souvislosti s koronavirem už varuje i český SZÚ

Na možnou souvislost výskytu záhadné zánětlivé reakce s nemocí covid-19 po italských, britských a amerických odbornících na svém webu ve středu upozornil také český Státní zdravotní úřad (SZÚ). Mezi příznaky podobné takzvané a jinak vzácné Kawasakiho nemoci patří typická vyrážka, horečka a další potíže včetně šoku.

Foto: Profimedia.cz

Dítě s příznaky Kawasakiho choroby

Článek

„V zemích s vysokým výskytem onemocnění covid-19 byly v Evropě i ve Spojených státech hlášeny případy dětí hospitalizovaných na jednotkách intenzivní péče pro vzácný zánětlivý multisystémový syndrom u dětí," uvedl na webu SZÚ.

Příznaky jsou kombinací projevů podobných Kawasakiho nemoci a syndromu toxického šoku. Jedná se zejména o dlouhotrvající horečku, změny na rtech, takzvaný jahodový jazyk, postižení uzlin nebo vyrážku na rukou či nohou. Většina nemocných na léčbu reaguje dobře, fatální komplikace jsou vzácné. Vzácně se může objevit také zánětlivé postižení srdce a cév. Dýchací potíže se objevují zřídka.

V Británii je už sto dětí s příznaky podobnými Kawasakiho nemoci

Koronavirus

V zemích EU a Velké Británii bylo 230 takových případů, dvě děti zemřely. V italském Bergamu se nemoc projevila třicetinásobně více, než je běžné. Souvislost s covidem-19 sice nebyla dosud prokázána, zdá se ale podle vědců pravděpodobná.

Zvýšený výskyt podivných zánětlivých reakcí u dětí dávají do souvislosti s nemocí covid-19 také američtí lékaři.

Podivných zánětů u dětí si už všimli i lékaři v USA, nejspíš souvisejí s covid-19

Koronavirus

Běžně se Kawasakiho nemoc projeví asi u pěti až 15 dětí na 100 tisíc obyvatel EU do pěti let za rok. V zemích severovýchodní Asie je desetkrát až třicetkrát častější. Není zatím jasné, jak přesně nemoc vzniká. Vědci odhadují, že jde o imunitní reakci na běžnou infekci u geneticky predisponovaných jedinců.

Reklama

Výběr článků

Načítám