Hlavní obsah

Před soudem pro mladistvé stanul dozorce z koncentračního tábora. Je mu 93 let

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hamburk

U soudu v Hamburku odstartoval ve čtvrtek ostře sledovaný proces. Na lavici obžalovaných je třiadevadesátiletý Bruno Dey, bývalý dozorce z koncentračního tábora Stutthof. Ten byl zřízen během druhé světové války na severu dnešního Polska. Dey je obžalován z napomáhání k vraždám 5230 lidí, napsala agentura DPA. Vzhledem k tomu, že se skutků dopustil v době, kdy mu bylo 17 let, jeho případ řeší soud pro mladistvé.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Bývalý dozorce z koncentračního tábora Bruno Dey stanul před soudem v HamburkuVideo: AP

 
Článek

U soudu se potká s 25 přeživšími, kteří budou v procesu vypovídat.

Dey byl přivezen na kolečkovém křesle a obličej si zakrýval červenými deskami, napsal server listu Die Welt.

Foto: Czarek Sokolowski, ČTK/AP

Koncentrační tábor Stutthof, který se nacházel poblíž Gdaňska

Při zahájení trestního řízení přiznal Dey svou minulost, tedy příslušnost k jednotkám stráží SS, svou vinu ale popírá. „K jednotkám SS se dobrovolně nepřipojil a sám si službu v koncentračním táboře nevybral,“ řekl jeho advokát Stefan Waterkamp.

Foto: Daniel Bockwoldt, ČTK/AP

Obžalovaný dozorce z koncentračního tábora Stutthof Bruno Dey

Do koncentračního tábora Stutthof byl nasazen v srpnu roku 1944 a působil tam jako dozorce do dubna 1945. Státní zástupce ho viní z toho, že ve funkci dozorce „podporoval zejména zákeřné a kruté zabíjení židovských vězňů“.

Do konce druhé světové války zemřelo ve Stutthofu a pobočných táborech a při místních pochodech smrti na 65 tisíc lidí. Ve Stutthofu byli vězněni mimo jiné Poláci, sovětští váleční zajatci a Židé, kteří zde byli systematicky zabíjeni, součástí zařízení byla i plynová komora.

Pamětnice: Nejhorší byl dým z osvětimských krematorií

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám