Hlavní obsah

Přečkejte zimu v Řecku, u nás nezmrznete, vyzývají Němce řečtí politici

– Atény

Utečte od zdražování a energetické krize do Řecka, vyzývají Němce řečtí politici. Žádný Němec tady v zimě nezmrzne, tvrdí Panagiotis Simandirakis, starosta města Chania na ostrově Kréta. Připojil se k výzvě ministra cestovního ruchu Vassilise Kikiliase, aby Němci strávili podzim a zimu na jihu Balkánského poloostrova.

Foto: Profimedia.cz

Chania. Ilustrační foto

Článek

„Na podzim a v zimě by bylo pro nás Řeky velkým potěšením přivítat německé důchodce, kteří chtějí zažít 'středomořskou zimu' s řeckou pohostinností, mírným počasím a kvalitními službami," řekl Kikilias.

K výzvě se připojil také starosta Simandirakis. Ten se neomezil jen na penzisty, ale pozvání rozšířil. „Zveme každého Němce, který k nám chce tuto zimu zavítat, aby přijel a žil zde, daleko od krize,“ řekl. Kréta je podle jeho slov velmi vhodná, „aby se na tomto ostrově přežila krizová zima“. „Nepotřebujete žádné topení. Žádný Němec tady v zimě nezmrzne,“ uzavřel politik.

K vábení se připojují také realitní makléři. „Plynová krize? Tady žádná není,“ prohlašuje například realitní makléř Yannis Kriaras (48). Zájemci si mohou vybrat z bohaté nabídky apartmánů a domů, které si mohou v zimě levně pronajmout od 300 eur za měsíc (7320 Kč) plus dodatečné náklady od 40 eur (1000 Kč).

A kolik stojí běžný život?

► Káva od 1,50 eur (36 Kč), něco malého k snídani k tomu: 80 centů až 2,50 eur (19 až 61 Kč)

► čerstvý chléb: 90 centů (22 Kč).

► kilo brambor na trhu od 80 centů (od 19 Kč), kilo rajčat od 70 centů (17 Kč).

► domácí sýr na trhu: Feta od 8 eur/kg (195/kg), ovčí sýr 10 eur/kg (244 Kč/kg).

► střihání u kadeřníka: pánové od 8 eur (od 195 Kč), dámy od 10 eur (od 244 Kč).

Řecké podnebí je na většině území typicky středomořské, v přímořských částech Peloponéského poloostrova a na ostrovech v Egejském moři se denní průměrné teploty v zimních měsících pohybují mezi 12 až 15 stupni, i když ani Atény nebo Soluň nejsou ušetřeny občasných náhlých arktických vpádů s vydatným sněžením. Jižní pobřeží Kréty se svým klimatem blíží spíše severu Afriky. Dozrávají zde datle a některé druhy ptáků, které jinak běžně migrují do Afriky, zde přezimují.

Anketa

Trávili byste zimu raději ve Středomoří?
Ano
95,3 %
Ne
4,7 %
Celkem hlasovalo 2549 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám