Hlavní obsah

Praha bude mít primátorku Slovenku, Bratislava napůl Moraváka

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)
Bratislava

V sobotních volbách primátora Bratislavy nečekaně zvítězil nezávislý kandidát Ivo Nesrovnal (50), který ve svém životopise uvádí, že jeho matka je Slovenka a otec pocházel z Brna. Primátorkou Prahy se paradoxně stane rodačka z Bratislavy Adriana Krnáčová.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Bratislavská stará radnice

Článek

„Když jsem začal pátrat po našem rodokmenu, zjistil jsem, že Nesrovnal je staré jihomoravské jméno. První záznam je přibližně z roku 1600 a jsme údajně potomci velkomoravských panovníků,“ říká nový bratislavský primátor s úsměvem.

Nesrovnal se narodil v Bratislavě, vystudoval právnickou fakultu. Premiér Robert Fico nezapomněl připomenout, že na právnické fakultě byli se Nesrovnalem spolužáci. Po Sametové revoluci začal Nesrovnal pracovat na Pražském hradě v kanceláři Václava Havla. „Mým přímým nadřízeným byl Karel Schwarzenberg, jehož podpis na smlouvě mám odložený dodnes,“ vzpomíná Nesrovnal. Na Pražském hradě pracoval téměř rok jako právník pro lidská práva a ochranu menšin. Následně studoval i pracoval v zahraničí.

Před osmi lety se vrátil na Slovensko. „Chtěl jsem založit rodinu a nikde jinde než v Bratislavě jsem své děti vychovávat nechtěl,“ vysvětluje. Byl aktivní v komunální politice a v sobotu to dotáhl až na primátora.

Kňažkův trpký konec

V předvečer 25. výročí Sametové revoluce se dočkal trpkého konce politické kariéry tribun bratislavských listopadových shromáždění Milan Kňažko (69). Po revoluci působil na Pražském hradě, pak se spojil s Vladimírem Mečiarem, stal se prvním ministrem zahraničí samostatné Slovenské republiky i ministrem kultury ve vládě premiéra Mikuláše Dzurindy. Pak šéfoval komerční televizi Joj, opět hrál v divadle i ve filmu. V letošních prezidentských volbách získal v Bratislavě nejvíc hlasů, a snad proto se rozhodl kandidovat na primátora.

Podle průzkumu veřejného mínění byl považován za favorita voleb.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám