Hlavní obsah

Pozorovatelé se do Debalceva nedostali, dál se v něm střílí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev

Pozorovatelé Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) se v pondělí opět pokusí dostat do města Debalcevo obklíčeného separatisty, ve kterém se navzdory příměří dál bojuje. V neděli je tam separatisté nepustili.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Na východě Ukrajiny nedaleko Debalceva se stále bojujeVideo: Reuters

 
Článek

I když boje ve městě oslábly, střelba dál pokračuje. Velitel doněckých povstalců Eduard Basurin to komentoval slovy: „Samozřejmě že na ně můžeme pálit. Je to naše území. Je to vnitřní teritorium. Naše. A vnitřní znamená vnitřní. Podél linie střetů se nestřílí.“

Klíčový dopravní uzel ovládají od podzimu ukrajinské síly, které město dobyly, ale na přelomu ledna a února byly odříznuté. Podle loňské linie příměří, která má být nadále závazná, spadá město do oblasti ovládané separatisty.

Foto: Petr David Josek, ČTK/AP

Ukrajinské obrněné vozidlo zaparkované v zákopech u silnice mezi Debalcevem a Artěmivskem

Prezident samozvané separatistické Doněcké lidové republiky Aleksandr Zacharčenko uvedl, že dal obklíčeným ukrajinským jednotkám ultimátum, podle kterého mají složit zbraně, nechat je na místě i s vybavením a odejít. Varoval ukrajinské síly před jakýmkoli pokusem o útok na území pod jeho kontrolou. V kotli podle něj uvízlo několik tisíc ukrajinských vojáků.

Foto: Petr David Josek, ČTK/AP

Zničená sanitka mezi Debalcevem a Artěmivskem

Křehké příměří

Ve zbylých oblastech na východě Ukrajiny se daří členům mise OBSE dohlížet na dodržování příměří. Porušuje se kromě Debalceva ještě v Luhansku a Rajhorodce. Mise uvedla, že se v pondělí pokusí „dál získat plný přístup (na linii příměří - pozn. red.) včetně Debalceva a (dalších) oblastí, kde bylo hlášeno porušení (příměří)“.

Foto: Gleb Garanich, Reuters

Obyvatelé ostřelovaného Svitlodarsku před poškozeným domem

Kyjevské úřady naopak upozorňují na přeskupování vojenských jednotek a těžké techniky na území pod kontrolou separatistů. Podle poslance a vojenského analytika Dmytra Tymčuka se přesunuly dva taktické prapory s dělostřelectvem do Horlivky.

Podle sdělení představitele ukrajinského ministerstva vnitra na Donbasu Vjačeslava Abroskina separatisté ostřelovali z raketometů typu Grad střed města, mimo jiné Park kultury a oddechu Maxima Gorkého.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám