Hlavní obsah

Pozorovatelé mise OBSE na Ukrajině se ocitli pod palbou

– Kyjev

Pod minometnou palbu se ve středu dostali příslušníci Zvláštní monitorovací mise (SMM) Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) na Ukrajině ve vesnici Vodjane. Uvedli to ve své večerní zprávě. Palba, která byla zřejmě vedena separatisty ze samozvané Doněcké lidové republiky (DNR) zapálila jeden dům.

Foto: Kazbek Basaev, Reuters

Příslušníci mise OBSE kontrolují obrněný transportér BMP u obce Sanžarivka

Článek

Příslušníci mise ve středu navštívili Vodjane ležící 94 km jižně od Doněcku, které je pod kontrolou vládních vojsk. „V 11:18 prováděla SMM pěší hlídku a hovořila s párem obyvatel před jejich domem, když byla vesnice zasažena sedmi minometnými granáty ráže 82 mm,“ uvedla OBSE ve své zprávě.

Příslušníci mise se okamžitě ukryli v domě spolu se zástupci ukrajinských ozbrojených sil. „SMM okamžitě kontaktovala členy zrcadlové hlídky SMM v Kominternovém pod kontrolou DNR 23 kilometrů severovýchodně od Mariupole, která byla doprovázena zástupci ruských ozbrojených sil, aby zkusila vyjednat příměří,“ stojí ve zprávě. Následovaly však další problémy.

Další palba

„Po patnácti minutách byla situace vyhodnocena jako bezpečná; členové hlídky opustili dům a zamířili ke dvěma obrněným vozidlům SMM zaparkovaným asi 70 metrů západně od domu. V tu chvíli slyšela hlídka další dva výbuchy minometných granátů dopadajících na vesnici, což vedlo k tomu, že členové hlídky zalehli,“ pokračuje zpráva.

Hlídka pak viděla dopady granátů. Jeden zapálil dům na jihozápadě vesnice. Když hlídka odjížděla, prudce hořel.

Členové OBSE se bezpečně vrátili na základnu v Mariupoli ve 13 hodin.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám