Hlavní obsah

Pozlacený kočár, déšť květin, hudba z Kmotra. V Římě pohřbívali mafiána

V takřka hollywoodském stylu se v ulicích Říma příbuzní rozloučili s mafiánským bossem Vittoriem Casamonikou (†65). Před zraky stovek truchlících, kteří byli z helikoptéry zasypáváni okvětními lístky, přivezly pozlacený pohřební kočár tři páry koní. To vše za zvuků ústřední melodie z filmu Kmotr.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Pohřeb mafiánského bosse Casamoniky se nesl ve stylu filmu KmotrVideo: Reuters

 
Článek

Spíše než pohřeb mafiána připomínal čtvrteční smuteční obřad rozloučení s hrdinou. „Dobyl jsi Řím, nyní dobýváš nebeský ráj,“ či „Král Říma“, hlásaly transparenty před kostelem San Giovanni Bosco, kde se velkolepá akce, která byla večer vysílána všemi italskými televizními stanicemi, konala.

Foto: Profimedia.cz

Portrét Vittoria Casamoniky s popiskem Král Říma

Mezi většinou Italů však pompézní pohřeb vyvolal pobouření. „Je nepřijatelné, aby byl pohřeb využíván k šíření mafiánských poselství,“ vzkázal městskému policejnímu prefektovi starosta Říma Ignazio Marino.

Od obřadu se zločineckou pachutí dává ruce pryč i kněz Riancarlo Manieri, který zádušní mši sloužil. „Obřad v kostele probíhal normálně. Za dění mimo něj odpovědnost nenesu.“

Foto: Profimedia.cz

Pohřeb Vittoria Casamoniky

Obřad pobouřil i představitele italské justice. Pohřeb se totiž konal jen den poté, co italský soud stanovil na 5. listopadu datum soudního procesu s mafií.

Do kauzy, v níž je obviněno na šest desítek lidí, jsou mimo jiné údajně zapleteni lidé z italské politické scény. Ti měli mafiánským skupinám za protislužbu „přihrávat“ lukrativní státní zakázky.

Reklama

Výběr článků

Načítám