Hlavní obsah

Požár v chemičce přiměl Nizozemsko vyhlásit nejvyšší stupeň nebezpečí

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rotterdam
Aktualizováno

Velký požár vypukl ve středu odpoledne v chemické továrně Chemie Pack v nizozemském Moerdijku 40 kilometrů jižně od Rotterdamu. Plameny šlehaly do výše desítek metrů a nad oblastí stále leží těžký mastný černý dým, který může obsahovat karcinogenní látky. Úřady vyhlásily čtvrtý, nejvyšší stupeň nebezpečí, uvedl web dutchnews. Přes noc se požár podařilo dostat pod kontrolu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Požár v nizozemské chemičceVideo: Reuters

 
Článek

Když požár propukl, byly slyšet mohutné exploze, zřejmě postupně vybuchovaly nádrže s chemikáliemi. V areálu firmy bylo podle zaměstnanců asi 400 000 litrů chemikálií používaných při výrobě barev a v gumárenství. Mnohé jsou nejen hořlavé, ale také rakovinotvorné. Nebylo ale uvedeno, co hoří.

Lidé byli vyzváni, aby zůstávali doma a neotevírali okna.

Foto: Reuters

Hustý mastný dým nad průmyslovou zónou v Rotterdamu

Nejsou žádné zprávy o obětech, napsala agentura Reuters. Na místě zasahují kromě požárníků i speciální armádní jednotky. nasazeno bylo 150 požárních jednotek.

Oheň se později rozšířil do areálu sousední finské firmy Wärtsilä exportující motory. Sedm dalších podniků v sousedství bylo evakuováno.

Foto: Reuters

Apokalyptické plameny šlehající z průmyslové zóny v Rotterdamu

Zavřena je i dálnice A16 a některé jízdní pruhy dálnice A17, což zkomplikovalo spojení Rotterdamu a Antverp. Omezena je i kabotáž na moři.

Přes noc se podařilo běsnící oheň zvládnout. "Nyní je požár pod kontrolou, ale nemůžeme říci, že bychom jej přemohli," řekl velitel hasičů Gert-Jan Verhoeven. "Během pár hodin dokončíme pěnový koberec. "Je nutný, aby se požár znovu nerozhořel a nezasáhl sousední firmu zpracovávající odpad.

Zatím není jasné, proč požár o půl třetí vypukl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám