Hlavní obsah

Pováleční předáci sudetských Němců byli u rozvědky

Berlín

Dlouholetý nejvyšší představitel sudetských Němců Rudolf Lodgman von Auen a další pováleční předáci Sudetoněmeckého krajanského sdružení (SL) pracovali pro západoněmeckou rozvědku BND a její předchůdkyni. Ve svém aktuálním vydání to píše německý magazín Der Spiegel s odvoláním na výzkum odborníka na tajné služby Ericha Schmidta-Eenbooma.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Podle dokladů, které Schmidt-Eenboom našel v dokumentech americké Ústřední zpravodajské služby (CIA), západoněmecká rozvědka cíleně rekrutovala německé vysídlence z východních zemí. Důvodem byla skutečnost, že znali země a lidi za železnou oponou, často hovořili několika jazyky a většinou nenáviděli Sovětský svaz.

Jejím agentem tak po nějakou dobu podle Spiegelu byl mimo jiných i Lodgman von Auen, který stál v čele sudetoněmeckého landsmanšaftu v letech 1950 až 1959 a byl i v prvním vedení Svazu vyhnanců, střechové organizace německých vysídlenců ze zemí střední a východní Evropy. Rodák z Hradce Králové a obhájce mnichovské dohody o rozbití Československa z roku 1938, se podle časopisu podílel rovněž na náboru dalších vysídlenců do rozvědky.

Mezi její spolupracovníky nebo informátory prý patřil také člen Spolkového shromáždění SL Franz Karmasin nebo místopředseda jedné z regionálních buněk Ludwig Wolff.

Podle informací CIA využívala západoněmecká tajná služba po dohodě s vedením sudetoněmeckého sdružení jeho tiskovou službu a od roku 1955 i archiv jako "krycí organizace", uvádí dále Der Spiegel. Připomíná přitom nedávno zveřejněnou studii, podle níž mělo téměř celé první vedení Svazu vyhnanců nacistickou minulost.

SL vzniklo v roce 1950 jako ústřední organizace zhruba třech miliónů Němců vysídlených po druhé světové válce z Československa.
Spolková zpravodajská služba (BND) byla založena v roce 1956. Její předchůdkyní byla takzvaná Organizace Gehlen, tajná služba vytvořená po druhé světové válce v americké okupační zóně pod vedením bývalého generála nacistického wehrmachtu Reinharda Gehlena, který se později stal i prvním šéfem BND.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám