Hlavní obsah

Pouť Středozemním mořem končí, migranti z rybářské lodě vystoupí na Sicílii

Itálie umožní 450 migrantům zachráněným v sobotu ve Středozemním moři z rybářské lodi vystoupit na Sicílii. Itálie rozhodnutí přijala poté, co se Francie, Německo, Malta, Portugalsko a Španělsko dohodly, že každá země přijme 50 migrantů, napsal server BBC.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Ilustrační foto. Běženci na gumových člunech

Článek

Loď s běženci se stala předmětem migračního sváru mezi Itálií a Maltou. Plavidlo italské finanční policie (GdF) a loď agentury Evropské unie pro dohled nad vnějšími hranicemi Frontex vzaly na palubu 450 migrantů z rybářské lodi, která se v pátek podle italských úřadů nacházela v maltské pátrací a záchranné námořní zóně.

Malta toto tvrzení ale odmítla a uvedla, že loď byla už v italských vodách, když se o ní úřady dozvěděly. Většina migrantů tak od pátku zůstávala na moři, a to na palubách plavidla Frontexu a lodě italské finanční stráže.

Přesuny lodí s desítkami běženců přes Středozemní moře jsou na denním pořádku a italský ministr vnitra Matteo Salvini, který je zároveň předsedou protiimigrační strany Liga, jež vládne v koalici s populistickým Hnutím pěti hvězd (M5S), se ostře staví proti každému přísunu migrantů. Již dvě lodi se kvůli jeho odporu přesměrovaly do Španělska.

Reklama

Výběr článků

Načítám