Hlavní obsah

Potopenou válečnou fregatu Norové vytáhnou. Potápěči z ní vymontovali rakety

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Oslo

Z potopené fregaty KNM Helge Ingstad vyzvedli potápěči norského námořnictva minulý týden rakety, které měla ve výzbroji, a také z ní vymontovali hard disk počítače, který by mě pomoci odhalit, proč se fregata při návratu z manévrů NATO srazila s tankerem. Norské námořnictvo chce loď za 190 milionů eur (4,9 miliardy korun) vyzvednout.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Potápěči připravují potopenou norskou fregatu na vyzdvihnutí Video: Reuters

 
Článek

Z fregaty se do konce minulého týdne podařilo vymontovat munici včetně raket a odčerpat palivo. Nic by tedy nemělo bránit vyzvednutí lodě, které by mohlo začít už 25. prosince.

Fregata se srazila u ropného terminálu Surge 8. listopadu s tankerem Sola TS, přičemž bylo zraněno osm ze 137 členů posádky.

Foto: NTB Scanpix, Reuters

Fragata KNM Helge Ingstad se potopila hlouběji

Snahy zachránit plavidlo neuspěly. Moře hnalo loď ke břehu a podařilo se ji připoutat lany, ta však praskla a kolos skončil pod vodou.

Jak uvedl server Defence News, ke srážce významnou měrou přispěla posádka válečné lodě. Byla opakovaně varována, že pluje v kolizním kurzu, ale neupravila ho a dál plula rychlostí 31 km/h. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám