Hlavní obsah

Potápěči vylovili z jezírka šokující účty exprezidenta Janukovyče

Právo, vpl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Závěsy v Rytířském sále za 80 tisíc eur (2,2 miliónu korun), kazetové stropy z nejdražšího dřeva za 1,7 miliónu eur (46,41 miliónu korun), za něž by se nemuseli stydět ani saúdský král či brunejský sultán − dokumenty účetnictví odkrývají, jak přepychový život vedl uprchlý Janukovyč.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Potápěči vylovili z jezírka Janukovyčovy účtyVideo: Reuters

 
Článek

Zatímco v sobotu se Ukrajinci ve směsi hněvu a zvědavosti procházeli Janukovyčovou luxusní rezidencí v Mežyhirji u Kyjeva, prokousávali se novináři hromadami dokumentů. „Když za sebou vyděšený, ale odhodlaný Janukovyč zametal ve spěchu při úprku stopy, některé důkazy o tom, jak rozhazoval plnými hrstmi státní peníze, skončily v plamenech, jiné na dně jezírka u honosné rezidence,“ uvedla televize CNN.

Foto: Konstantin Chernichkin, Reuters

Luxusní rezidence exprezidenta Janukovyče v Mežyhirji u Kyjeva

Avšak potápěči vytáhli spisy z vody, aktivisté je usušili a novinář Mustafa Nádžím je jako první umístil na internet. V době, kdy nemálo obyčejných Ukrajinců tře bídu s nouzí, se lidé, kteří mají tak hluboko do kapsy, mohli dočíst, že „jejich“ prezident vydal tisíc dolarů (20 tisíc korun) třeba za léčení jedné ze svých zlatých rybek, uvedla televize ARD.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Janukovyčovo honosné sídlo na archivních záběrechVideo: Reuters

Na webu listu Pravda Ukrajiny se objevily dokumenty stvrzující převod více než 1,2 miliónu dolarů (24 miliónů korun) za nábytek do jednoho z domů a zhruba deseti tisíc dolarů (200 tisíc korun) jen za vývěsky se jmény pro zvířata v zoo.

Foto: Andrei Mosienko, ČTK/AP

Viktor Janukovyč při podpisu smlouvy s opozicí

Reklama

Výběr článků

Načítám