Hlavní obsah

Poslanci v Černé Hoře se poprali kvůli zákonu o církvi

Podgorica

Černohorský parlament schválil v pátek kontroverzní návrh zákona o náboženských svobodách a společnostech. Stalo se tak hlasy 45 přítomných poslanců. Nikdo nehlasoval proti, ani se nezdržel. Před závěrečným hlasováním se totiž opoziční poslanci zamíchali do masové rvačky a později byli zadrženi policií, napsala agentura TASS. Černohorský parlament má celkem 81 členů.

Foto: Profimedia.cz

Proti návrhu zákona protestovali ve čtvrtek i kněží Srbské pravoslavné církve.

Článek

„Kdosi ze středu sálu hodil nádobkou se slzným plynem. Poté opoziční poslanci rozbili jeden z přístrojů pro hlasování. A pak vypukla mela, do které se zapojila asi polovina poslanců,“ napsala agentura TASS.

Parlamentní stráž poté z budovy vyvedla opoziční poslance, snažící se nepřipustit hlasování. „Národe, na ulice! Lidé, běžte protestovat!“ vyzvala jedna z opozičních poslankyň, zatímco ji odváděli z jednacího sálu.

Jakmile byla opozice mimo, koaliční poslanci zavrhli všech 117 pozměňovacích návrhů a po více než 16 hodinách jednání parlamentu byl zákon přijat.

Návrh zákona o náboženských svobodách a společenstvích říká, že církve budou muset prokázat, že byly vlastníky svého majetku i před rokem 1918. V tomto roce se Černá Hora stala součástí pozdější Jugoslávie.

Velká většina pravoslavných objektů, včetně středověkých klášterů a kostelů, je nyní v zemi ve vlastnictví vlivné Srbské pravoslavné církve, která proto vůči přijetí zákona dlouhodobě protestuje a tvrdí, že cílem nařízení je odebrat jí majetek. Vláda to ale odmítá.

Reklama

Výběr článků

Načítám