Hlavní obsah

Poslanci přehlasovali Kiskovo veto, zákaz zpívání cizí hymny na Slovensku platí

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)
Aktualizováno

Slovenští poslanci v pátek prolomili veto prezidenta Andreje Kisky a zákon o státních symbolech schválili v původní podobě. Nadále tak platí i sporná část o zákazu zpívání hymny jiného státu bez přítomnosti oficiální delegace. Zákon začne platit 15. května.

Foto: Petr Horník, Právo

Prezident Slovenské republiky Andrej Kiska

Článek

S textem zákona v tomto znění však má problém nejmenší vládní strana Most-Híd. Ta předloží na právě probíhající schůzi parlamentu další novelizaci, kterou chce upravit spornou pasáž o hymnách. Tím by se umožnilo hraní a zpívání hymny cizích zemí.

Poslanci novelu projednají ve zrychleném režimu.

Slovenský zákon totiž nyní pouze konstatuje, že hymny cizích států se nesmějí hrát a zpívat bez přítomnosti oficiální delegace. Kiska veto odůvodnil tím, že není úplně jasné, jak by se zákon měl aplikovat a jeho účel není jasný.

Změnu paragrafu o hymně do zákona o státních symbolech dostal Dušan Tittel, poslanec vládní Slovenské národní strany a fotbalový exreprezentant, nepřímo přiznal, že návrh zákona předložil kvůli zvyku fanoušků DAC Dunajská Streda, kteří před utkáním zpívají maďarskou hymnu. „Zkuste si zajít na fotbal, kde devět tisíc fanoušků DAC zpívá maďarskou hymnu, a uvidíte, zda vám to bude příjemné,“ řekl Tittel na obhajobu návrhu.

Fanoušci řeší zpět při mistrovství

V pátek na Slovensku začíná světový šampionát v hokeji a fanoušci se na sociálních sítích kvůli zmatečnosti platné legislativy ptají, zda je možné zpívat hymny zúčastněných států.

„Zákaz zpívání hymny jiného státu platí pouze v den státního svátku,“ přispěchal s vysvětlením předseda parlamentu Andrej Danko (Slovenská národní strana SNS).

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Stadion Ondreje Nepely v Bratislavě, na němž se budou hrát utkání mistrovství světa v hokeji.

Na šampionátu se bude po utkání hrát hymna vítězného státu a lze předpokládat, že ji hráči a jejich fanoušci budou i zpívat.

Jak nově zní paragraf týkající se zákazu hraní a zpívání slovenské státní hymny
Státní hymna se hraje nebo zpívá při příležitosti státních svátků, památných dní, výročích a jiných významných příležitostech celostátního nebo místního charakteru; státní hymna jiného státu se hraje nebo zpívá, pouze pokud je přítomna oficiální delegace.

Novelu zákona o státních symbolech předložili poslanci SNS v reakci na nové dresy slovenské reprezentace pro mistrovství světa. Pod tradičním dvojkřížem se nacházely místo trojvrší tři zdvižené hokejky.

Kiska se ve vetu vymezil i vůči tomu, že v případě dresu zákon operuje obecným pojmem sportovní oděv, který ale není právně definován.

Hokejový svaz tento týden oznámil, že domácí hokejisté budou na šampionátu hrát v dresech s oficiálním státním znakem na hrudi.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám