Hlavní obsah

Portugalsko zpřísňuje, i očkovaní návštěvníci musí mít negativní test

– Lisabon

Portugalsko kvůli šíření nákazy opět zpřísňuje opatření proti koronaviru. Od 1. prosince se každý, kdo přiletí do země, bude muset prokázat negativním testem na koronavirus, i když je plně očkován. V uzavřených prostorech bude všude povinné nosit roušky, oznámila tamější vláda.

Foto: Johanna Geron, Reuters

Portugalský premiér António Costa

Článek

Při vstupu do restaurací, barů, hotelů či tělocvičen se budou muset všichni povinně prokazovat potvrzením o očkování či prodělání nemoci covid-19. Návštěvy pacientů ve zdravotnických zařízeních či pečovatelských domech, hosté v nočních klubech, ti všichni se budou muset navzdory očkování prokazovat negativním PCR testem nebo negativním antigenním testem.

Všichni, kteří přilétají do Portugalska, budou muset povinně předložit negativní test na covid-19, pouze očkování už nestačí. Letecké společnosti budou mít povinnost toto nařízení dodržovat pod hrozbou „tvrdých sankcí včetně možnosti pozastavení licence“. Soukromé bezpečnostní společnosti budou provádět „systematické a již ne náhodné ověřování“ všech vstupů do Portugalska.

V Africe zachytili znepokojivě zmutovanou variantu koronaviru. Vznikla zřejmě v těle HIV pozitivního

Svět

Vláda apeluje na občany, aby se snažili zabránit šíření nemoci ať už pravidelným testováním, nebo prací v home office.

„Kdykoli je to možné, měli bychom se testovat. Například předtím, než se na Štědrý den setkají rodiny, měli bychom se testovat, abychom se ujistili, že ochráníme ty, kteří jsou nám nejdražší,“ řekl premiér Antonio Costa. Práci v home office kabinet doporučuje, aby se „tímto způsobem lidé vyhnuli nadbytku kontaktů, a tím by se zhoršil vývoj pandemie“.

Ministerský předseda uvedl, že i přes úspěch očkování Portugalsko vstupuje do „fáze většího rizika“. „Jsme svědky velmi výrazného nárůstu pandemie ve zbytku zemí Evropské unie a Portugalsko není ostrov. Navíc se blíží zima, budeme mít chladnější počasí, o kterém víme, že přispívá ke zvýšení počtu infekcí dýchacích cest a samozřejmě bude zvýšené riziko kontaminace. Navíc všichni budeme slavit Vánoce, a to je doba setkávání, ale také rizika,“ řekl.

V čem se může svět poučit od izraelského očkování třetí dávkou

Koronavirus

Costa uvedl, že v Portugalsku dochází ke zhoršení situace od 29. září, kdy byla zrušena některá do té doby platná omezení. „Jsme tři dny nad červenou čárou více než 240 případů na 100 tisíc obyvatel,“ řekl. Tento nárůst případů měl také dopad na jednotky intenzivní péče, hospitalizace a počet registrovaných úmrtí. „Jsme lepší než většina evropských zemí, ale ne tak, jak jsme chtěli,“ dodal.

Vláda se obává prvního lednového týdne, kdy by podle prognóz měl nastat další nárůst počtu nakažených. Výuka ve školách proto začne až 10. ledna. Aby se délka prázdnin vykompenzovala, zkrátí se o dva dny karnevalové a velikonoční prázdniny (o dva a tři dny méně). Během prvního týdne roku 2022 budou zavřeny bary a kluby.

V Portugalsku je naočkováno asi 88 procent lidí, necelých devět procent dostalo třetí posilující dávku vakcíny.

Reklama

Výběr článků

Načítám