Hlavní obsah

Portugalská policie tajila možné stopy zmizelé Madeleine

Novinky, BBC, rei, The Daily Telegraph

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

Tři dny po zveřejnění policejních spisů z vyšetřování loňského zmizení malé Britky Madeleine McCannové v Portugalsku vyšlo najevo, že portugalská policie neinformovala rodiče o některých skutečnostech. Akta například odhalila dosud neznámé záběry dívky podobné Madeleine na benzínové stanici nedaleko rezortu Algarve. Rodina také nevěděla o nizozemské stopě a svědkyni, jež údajně Madeleine spatřila.

Článek

Rodiče ve středu zveřejnili dopis, který Kate McCannová zaslala loni v prosinci šéfovi vyšetřovatelů. Prosila ho o zlepšení komunikace a více informací o průběhu vyšetřování, přičemž na něj apelovala "jako na člověka", aby rodině pomohl ulehčit muka.

Zpráva o dopise byla zveřejněna v době, kdy vyšetřovatelé najatí rodinou začali prozkoumávat údajné spatření holčičky v Nizozemsku loni v červnu, necelý měsíc poté, co tříletá dívka zmizela.

Podle policejního spisu se nizozemské policii ozvala 41letá prodavačka Anna Stamová z Amsterdamu, která hovořila s dívkou podobnou Madeleine. Dívenka se jí prý čistou angličtinou zeptala, kde je její matka.

„Zeptala jsem se jí na jméno a ona řekla: ‘Jmenuji se Maggie’. Jméno jsem zopakovala a ona reagovala: ‘Ne, moje jméno je Maddy’. Pak jsem se jí ptala, kde viděla matku naposledy a ona odpověděla: ‘Sebrali mě z prázdninové cesty’,“ řekla Stamová. Dodala, že s dítětem byla žena s francouzským přízvukem a muž, jenž vyhlížel jako Portugalec.

Portugalská policie zprávu obdržela 18. června, ale neví se, jestli ji prošetřila.

:. Kamerový záznam z čerpací stanice v Algarve

Mezi dosud nezveřejněnými dokumenty je také záběr z průmyslové kamery na čerpací stanici nedaleko rezortu, kde Madeleine s rodiči trávila dovolenou. Na záznamu je dívka podobná malé Britce.

Portugalská policie odložila vyšetřování zmizení Madeleine ad acta minulý měsíc. McCannovi a další Brit Robert Murat byli formálně zbaveni statutu podezřelých.
Svědectví o údajném spatření Madeleine byla hlášena z různých zemí, například z Maroka, Španělska, Lotyšska, Austrálie nebo i rodné Británie.

Reklama

Související témata:

Související články

Internet pomáhá hledat ztracenou dívenku

Od 3. května je v Portugalsku pohřešovaná čtyřletá Madeleine McCannová z Velké Británie. Policie po ní nadále marně pátrá, ani výslech podezřelého muže...

Výběr článků

Načítám