Hlavní obsah

Porošenko volá po odzbrojení nezákonných skupin

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev
Aktualizováno

Ukrajinský prezident Petro Porošenko vyzval policii a tajnou službu SBU, aby odzbrojily nezákonné skupiny. Reaguje tak na víkendovou přestřelku mezi Pravým sektorem, další ozbrojenou skupinou a policií v Mukačevu. Při přestřelce v Zakarpatské oblasti na západě země zemřeli tři lidé a desítky byly zraněny.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Ozbrojení aktivisté Pravého sektoru během přestřelky v Mukačevu

Článek

"Žádná politická organizace nemá právo vytvářet zločinecké struktury," prohlásil prezident ve zjevné narážce na bojové formace Pravého sektoru.

Záminkou pro přestřelku s místní skupinou byl podle ukrajinských médií boj o vliv nad obchodem s pašovanými cigaretami. Tři auta, která byla na místě, měla české registrační značky. [celá zpráva]

Ukrajinské ministerstvo vnitra v pondělí označilo za vůdce útočníků velitele záložního praporu Pravého sektoru Romana Stojku, bývalého zakarpatského kriminalistu. Dvaatřicetiletý Stojka byl jako policista dvakrát kázeňsky potrestán, než byl v roce 2009 z řad policie propuštěn.

BEZ KOMENTÁŘE: Na místě přestřelky jezdily vozy s českými značkami

Úřady nyní pátrají po dvojici ozbrojenců Pravého sektoru, kteří na útěku před zákonem zajali šestiletého chlapce. Zda je Stojka mezi nimi, není jasné. Rukojmí, kterým se kryli při ústupu do lesa, později propustili.

Premiér Arsenij Jaceňuk na přestřelku reagoval tím, že nechal propustit všechny celníky v Zakarpatské oblasti. Jejich práci budou vykonávat lidé z dalších regionů.

Na incident, který se odehrál jen kousek od slovenských hranic, na území, které před druhou světovou válkou spadalo pod bývalé Československo, reagovali i Slováci. Posílili kontroly na hranicích s Ukrajinou.

Reklama

Výběr článků

Načítám