Hlavní obsah

Poplach na Slovensku: rekord v počtu nakažených

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava
Aktualizováno

Velice pochmurně se zapsaly poslední dva dny do covidových statistik na Slovensku. Ve středu země zaznamenala 6713 nových případů nákazy koronavirem SARS-CoV-2, ve čtvrtek 6805. To jsou nejvyšší denní nárůsty od začátku pandemie. Informoval o tom web korona.gov.sk.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Vysoké Tatry zejí prázdnotou, hoteliéři museli kvůli pandemii zavřítVideo: AP

 
Článek

Dosud nejvyšší denní nárůst 6315 lidí úřady ohlásily koncem prosince 2020. Prudce stoupá také počet hospitalizovaných, když za jeden den přivezli do nemocnic sto pacientů s covidem. V nemocnicích je 1964 pacientů s potvrzenou nákazou, z toho 157 na JIP a 188 na plicní ventilaci.

Ve středu za jeden den zemřelo na Slovensku 34 infikovaných, ve čtvrtek 20. Celkově pětimilionová země zaznamenala už 506 795 nakažených a od začátku pandemie na Slovensku zemřelo 13 166 lidí.

Ve středu zemřelo 40 nakažených, nejvíc v jediném dni za poslední půlrok

Domácí

Spory o vakcinaci neberou konce

Nejvíc pozitivně testovaných zaznamenal Prešovský kraj, nejméně jich bylo v Nitranském kraji. Mezi hospitalizovanými je 80 procent neočkovaných.

„Blížíme se k bodu, kdy budeme muset přijmout tvrdší opatření,“ reagoval Vladimír Lengvarský, slovenský ministr zdravotnictví. Ministr předpokládá zpřísnění kontroly dodržování protiepidemických opatření v nejpostiženějších regionech. Vláda rozhodla, že od příštího pondělí zařadí až 36 okresů z celkových 79 do nejpřísnějšího stupně ohrožení. Platit v nich budou nejtvrdší omezení.

V názorech na to, zda podstoupit vakcinaci, zůstává Slovensko rozděleno. „Očkování nevěřím, tak nějak ve spěchu to vyvinuli a asi ne za pochodu, ale v běhu vyzkoušeli v laboratořích. Sportuji, snažím se žít zdravě, tak věřím, že mi nic nehrozí,“ říká Igor z Brezna.

„I když ani v rodině nemáme všichni za sebou injekci, kudy chodím, tudy říkám: Lidičky drazí, naočkujte se – na co ještě čekáte, jestli máte všech pět pohromadě,“ svěřila se Právu seniorka, která se představila jen jako Zuzana z Petržalky.

„Čísla stoupají, ale podle mě se s těmi údaji manipuluje. Mluvil jsem s lékařkou z Popradu a ta vůbec nepovažovala situaci za alarmující. Podle mě je to jen byznys farmaceutických firem,“ podotkl Ján z Košic.

Majitel fitka vzdoruje

Majitel restaurace ve Spišské Nové Vsi nechápe, proč nemůže obsloužit alespoň očkované. „V kampani nám říkali, že očkování je svoboda. Celý personál jsme očkovaní, řada zákazníků také, ale já mohu vydávat jídlo jen přes okénko,“ neskrývá nespokojenost majitel restaurace. Majitel fitness centra 365 Gym v Topoľčanech nechává cvičit klienty, i když je okres podle covid automatu označený černou barvou a podobné aktivity jsou zakázány.

Očkování vázne

  • První dávku má za sebou 2 513 527 lidí
  • Z nich dostalo i druhou  400 818 osob
  • Postupně se rozbíhá také očkování třetí pro zájemce nad 55 let
  • Vakcinace zůstává na úrovni 43 procent všech obyvatel
  • Tím se Slovensko řadí k zemím s nejnižším podílem naočkovaných v EU

„Zavřu, až bude vyhlášený nouzový stav nebo mi zákonem přikážou zavřít,“ trvá na svém.

Reklama

Výběr článků

Načítám