Hlavní obsah

Polští vlekaři obelstili lockdown a otevřeli skiareály

Právo, Vladislav Prouza

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Varšava

Skiareály v takřka všech polských lyžařských střediscích regulérně jedou zákaz nezákaz, jako ve starých dobrých časech před covidem. Vlekaři z Česka přitom nemohou pustit vlek ani pro vlastní rodinu.

Skiareál v orlickohorském Zielenienci jede naplnoVideo: Vladislav Prouza, Právo

 
Článek

Zákaz provozu lyžařských vleků a lanovek v Polsku spolu se zavřenými horskými hotely a penziony platí od loňského 28. prosince. Lockdown podle pátečního vyjádření polské vlády potrvá minimálně do 14. února, vleky by se mohly otevřít už 12. února.

Polákům však umožnil legálně spustit skiareály už nyní jednoduchý trik.

„Oficiálně to mají stejně jako u nás jednoznačně zakázáno. Vyrukovali ale s nabídkou různých lyžařských kurzů pro registrované sportovce, což jak říkají, legislativa umožňuje. Je to naprosto stejné, jako kdyby měli zcela oficiálně otevřeno, což by ovšem jinak nemohli. Pokud vím, jejich exekutiva je za to nijak netrestá, v podstatě to umožňuje,“ konstatoval český pověřenec Evropského seskupení pro územní spolupráci v Polsku Miroslav Vlasák.

Polské restaurace zamávaly lockdownu

Koronavirus

Vleky a lanovky se naplno rozjely v jednom z největších a nejvybavenějších polských skiareálů orlickohorském Zielenienci, zatímco deštenští vlekaři na druhé straně hranice bezmocně skřípou zuby.

V Polsku lyžují i Češi

Zieleniec se naopak změnil v arénu plnou narychlo zaregistrovaných sportovců v účelově zakládaných sportovních klubech, kam se houfně hlásí i čeští lyžaři. Přístup na polské sjezdovky, vzdálené necelých dvě metrů od parkoviště na Šerlichu, legálně umožní oficiální účast v tréninkovém režimu zahrnutá v ceně celodenního skipasu za necelých 700 korun. Pilovat v rámci tréninku lyžařskou techniku na 23 kilometrech zielenienských sjezdovek mohou turisté denně od devíti do třiadvaceti hodin.

Hory polskou vládu netíží, tak jako naši. Pohoří vhodná pro lyžování tam pokrývají 3 % rozlohy země
ředitel Sportovního areálu Harrachov Jiří Krejčí

Čechům současné regule dovolují vyjet do Polska z vážného důvodu na dvanáct hodin bez nutnosti následného covidového testu a případné karantény. „Vážným důvodem se pochopitelně nemyslí nákupy nebo lyžování,“ upřesnil Vlasák, podle něhož by turisté při namátkové hraniční kontrole lyže v autě asi těžko vysvětlovali.

Polský příklad české skiareály následovat nehodlají, ani nemohou. Riskovaly by ztrátu kompenzací, které s bídou pokryjí výdaje na elektřinu. Vlekařům v Česku nyní protiepidemická opatření nedovolují pustit ani dětský vlek za horskou boudou pro vlastní rodinu, natož za účelem lyžařského tréninku.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Lidé v Česku jezdí tuto zima na hory sáňkovat

„Kluci, co mají soukromá lyžařská střediska, tam zkoušeli lyžovat výhradně s vlastní rodinou. Hned je kdosi udal, načež následoval zákaz. To samé se stalo, když někde na Šumavě rozjeli tréninkový vlek. Hory polskou vládu netíží, tak jako naši. Pohoří vhodná pro sjezdové lyžování tam pokrývají tak tři procenta rozlohy celé země,“ poznamenal ředitel Sportovního areálu Harrachov Jiří Krejčí, jenž zpoza kopce sleduje čilé lyžařské aktivity v areálech okolo Szklarské Poreby.

Hotely a penziony zůstávají v polských horách narozdíl od skiareálů do 14. února zavřené. „Ubytovávat nemůžeme. Máme jako všichni ostatní zavřeno,“ potvrdili v jednom z hotelů v zielenienské rekreační oblasti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám