Hlavní obsah

Polští poslanci označili volyňský masakr za genocidu

– Varšava • Aktualizováno

Sejm, dolní komora polského parlamentu, v pátek označila vyvraždění asi 100 000 Poláků ukrajinskými nacionalisty za druhé světové války ve Volyni na západě Ukrajiny za genocidu. Pro toto usnesení hlasovalo 432 poslanců, deset se zdrželo a nikdo nebyl proti, uvedla polská tisková agentura PAP.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

"V důsledku genocidy spáchané v letech 1943 až 1945 ukrajinskými nacionalisty bylo zavražděno více než 100 000 občanů, hlavně rolníků," praví se v usnesení. Dodalo, že tyto masové vraždy až dosud nebyly nazývány genocidou, jak si žádá historická pravda.

Sejm stanovil, že 11. červenec bude památným dnem obětí této genocidy. Poláci tehdy na druhé straně také zabili řadu Ukrajinců. Odhady se pohybují od několika tisíc až po 20 000 ukrajinských obětí. Rezoluce zmiňuje také tyto odvetné akce.

Rezoluce měla být přijata již na výročí začátku masakru, ale byla odložena vzhledem k návštěvě ukrajinského prezidenta Petra Porošenka, který se ve Varšavě zúčastnil summitu NATO - a také položil květy k pomníku polským obětem.

Porošenko v reakci na twitteru vyjádřil nad výsledkem hlasování v polském parlamentu lítost. „Mnozí ho budou chtít zneužít k politickým spekulacím,” uvedl. Důležité je podle něj vyjasněný fakt, odpuštění a smíření.

Reklama

Výběr článků

Načítám